Skip to content

12 till 17 års fängelse för "gruppmordet" i Långshyttan - idag kom domen

Polisen letar efter den mördade 61-åriga kvinnan i Långshyttan i Dalarna. Foto: Niklas Hagman/TT

Tingsrätten har idag meddelat dom i målet om det så kallade Långshyttemordet. Sex av de tilltalade döms till långa fängelsestraff på upp till 17 års fängelse.

 

Den 28 juni anmäldes den 61-åriga kvinnan från Borlänge försvunnen av en anhörig och redan två dagar senare inledde polisen en förundersökning om mord.

Den 2 juli hittades kvinnan död i ett vattenfyllt gruvhål utanför Långshyttan i Hedemora.

Elva åtalades
Sju personer greps för inblandning i dådet redan samma helg som kvinnan hittades. Därefter har fler misstänkta tillkommit.

Den 16 oktober åtalades elva personer vid Falu tingsrätt för inblandning i mordet.

Enligt åklagaren lurades kvinnan i en fälla när hon bjöds in till en grillfest. Därefter ströps hon med en flagglina och höggs till döds med kniv. Motiver ska enligt åtalet ha varit ekonomiskt - att kvinnan ville ha tillbaka några mindre lån som hon gett till ett par av de nu dömda.

Ingen allvarlig psykisk störning
Sex av de åtalade har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning men ingen av dem anses lida av en allvarlig psykisk störning.

Tingsrätten dömer tre män och en kvinna för bland annat mord, två män för bland annat medhjälp till mord samt tre kvinnor för bland annat underlåtenhet att avslöja mord. En kvinnafrikäns helt och en man döms för mindre allvarliga brott.

De som döms för mord döms till mellan 12 och 17 års fängelse. De som döms för medhjälp till mord döms till fängelse i 10 års fängelse.

Övriga döms till frivårdspåföljder, vilka i vissa fall förenas med fängelse som dock redan har verkställt i häkte.

Fängelse och inte vård
Den man som både ströp och knivhögg offret döms till det längsta straffet, 17 år. Hans psykiska störning gör att han inte döms till ett längre straff. Störningen anses dock inte vara så allvarlig att han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Den tjugoåriga kvinnan som döms för mord döms till 12 års fängelse på grund av hennes ungdom.

Övriga som döms för mord döms till 16 års fängelse.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt