Skip to content

Polisen ska locka studenter med löfte om aspirantplacering

Foto: Maja Suslin/TT

Polisstudenterna ska redan vid utbildningsstarten få veta var de får sin aspirantplacering. Detta hoppas Polismyndigheten ska göra att polisen uppfattas som en mer attraktiv arbetsgivare.

 

Polisutbildningen har svårt att fylla platserna och har också fått kritik efter att polisarspiranter känt sig lurade när de fått veta att de är tvungna att flytta för att kunna arbeta som poliser.

Utlovar besked
Men nu tar polisen ett nytt grepp om den infekterade frågan och utlovar besked om orten för aspiranttjänstgöring och framtida anställning - redan vid antagningen till polisutbildningen.

Förändringen ska införas till höstterminen. 

- Jag hoppas att vi kommer att uppfattas som en mer attraktiv arbetsgivare när vi redan vid utbildningsstart kan erbjuda var man får sin aspirantplacering, säger Petra Bergman, gruppchef på HR/kompetensförsörjning.

Längre tid att planera
Men placeringarna bygger på verksamhetens behov och det är resultaten av de tester som görs vid antagningen som avgör om man får sitt önskemål om polisområde uppfyllt eller inte. Det kan i bästa fall betyda att man får sitt önskemål uppfyllt och i sämsta fall att man har två och ett halv år på sig att planera en flytt.

Det nya sättet att rekrytera nya polisassistenter har enligt Polismyndigheten "anpassats efter att polisen är en myndighet".

Man anser att det är en "vinst" och att "andra vinster" också är att "processen blir mer effektiv, mer tydlig och förutsägbar och att planeringen blir långsiktig".

En annan förändring innebär att polisassistenterna anställs med en provanställning till att börja med.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt