Skip to content

FRA: Cyberattacker förbereds mot Sveriges elnät och kommunikationer

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT

Utländska IT-spioner förbereder sig för att kunna angripa viktig svensk infrastruktur som elnätet. Samtidigt visar tester att det finns det svagheter i det svenska stamnätet.


Uppgifterna kommer från SVT som hänvisar till Försvarets radioanstalt, FRA.

- Rent generellt har vi sett att det förekommer förberedelser för att kunna angripa kritisk infrastruktur som till exempel elsystem eller våra kommunikationssystem, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA.

Ukraina drabbat
Cyberattacker mot länders infrastruktur anses vara den nya typen av krigsföring. Vintern 2015 fick Ukraina delar av sitt elnät utslaget i just en cyberattack.

Generaldirektören för Svenska Kraftnät, Mikael Odenberg, kallar attacken i Ukraina en varningsklocka. Han säger till SVT att vi byggt upp ett allt mer sårbart samhälle som är beroende av att elen fungerar också i krislägen. 

Nytt system i drift
Svenska Kraftnät lät FRA undersöka motståndskraften i det svenska stamnätet och det visade sig att systemet har svagheter. 

- Man gjorde ett så kallat penetrationstest och fann då att det var för enkelt att ta sig in i det systemet. Mot den bakgrunden har vi fattat beslut om att förnya systemet och ett nytt system har tagits i drift helt nyligen, säger Johan Svensson, chef för Svenska Kraftnäts driftplanering.


 

 

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt