Skip to content

Fortsatt förtroende för rikspolischefen - men ny åklagarstyrka ska stötta polisens utredningar

Rikspolischefen Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Nora Lorek/TT

Åklagarmyndigheten ska inrätta en särskild åklagarstyrka som ska stötta Polismyndigheten utredningsarbetet. "Det kan bli aktuellt att placera åklagare vid polisen", sa inrikesminister Anders Ygeman (S) vid den presskonferens som idag hölls efter det krismöte som han just hade haft med rikspolischefen Dan Eliasson - som dock får fortsatt förtroende från regeringen. 

 

Dan Eliasson har under förmiddagen suttit i möte med Anders Ygeman (S) om den allvarliga situation som svensk polis har hamnat i med en kräftgång när det gäller uppklaringen, missnöjda medarbetare, poliser som säger upp sig och sjunkande förtroende hos allmänheten.

Anders Ygeman har vid flera tillfällen understukit att det krävs allvarliga åtgärder om utvecklingen inte bryts - och att en kritisk punkt var det just passerade årskiftet.

- Polisen i Sverige har haft sju år av fallande utredningsresultat, sa Anders Ygeman vid dagens presskonferens.

Han pekade på att det har varit en tuff tid för polisen och att den omorganisation som genomfördes för två år sedan har inneburit stora påfrestningar på organisationen.

Enligt Anders Ygeman finns finns det dock "vissa" positiva saker i de siffror som rikspolischefen redovisade för honom vid mötet. Det krävs dock ett antal åtgärder för att vända situationen som Anders Ygeman fortfarande beskriver som "för dålig".

Tre av de åtgärder som Anders Ygeman räknade upp vid presskonferensen:

  • Anställningsstopp vid de nationella avdelningarna vid polisen.
  • Regeringen ger Åklagarmyndigheten i uppdrag att inrätta en särskild åklagarstyrka som ska stötta Polismyndigheten i sitt utredningsarbete.
  • Polisen ska upprätta en nytt resultatuppföljningssystem - dels på lokapolisområdesnivå, dels centralt så att forskare, politiker och medborgare öppet kan följa utvecklingen.

Anders Ygeman ville vid dagens presskonferens inte säga om det finns någon ny "deadline" för Dan Eliasson.

- Jag vill fokusera på verksamheten och resultaten och kommer att följa utveckligen av detta mycket noga, sa Anders Ygeman.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt