Skip to content

Fortsatt förtroende för rikspolischefen - men ny åklagarstyrka ska stötta polisens utredningar

Rikspolischefen Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Nora Lorek/TT

Åklagarmyndigheten ska inrätta en särskild åklagarstyrka som ska stötta Polismyndigheten utredningsarbetet. "Det kan bli aktuellt att placera åklagare vid polisen", sa inrikesminister Anders Ygeman (S) vid den presskonferens som idag hölls efter det krismöte som han just hade haft med rikspolischefen Dan Eliasson - som dock får fortsatt förtroende från regeringen. 

 

Dan Eliasson har under förmiddagen suttit i möte med Anders Ygeman (S) om den allvarliga situation som svensk polis har hamnat i med en kräftgång när det gäller uppklaringen, missnöjda medarbetare, poliser som säger upp sig och sjunkande förtroende hos allmänheten.

Anders Ygeman har vid flera tillfällen understukit att det krävs allvarliga åtgärder om utvecklingen inte bryts - och att en kritisk punkt var det just passerade årskiftet.

- Polisen i Sverige har haft sju år av fallande utredningsresultat, sa Anders Ygeman vid dagens presskonferens.

Han pekade på att det har varit en tuff tid för polisen och att den omorganisation som genomfördes för två år sedan har inneburit stora påfrestningar på organisationen.

Enligt Anders Ygeman finns finns det dock "vissa" positiva saker i de siffror som rikspolischefen redovisade för honom vid mötet. Det krävs dock ett antal åtgärder för att vända situationen som Anders Ygeman fortfarande beskriver som "för dålig".

Tre av de åtgärder som Anders Ygeman räknade upp vid presskonferensen:

  • Anställningsstopp vid de nationella avdelningarna vid polisen.
  • Regeringen ger Åklagarmyndigheten i uppdrag att inrätta en särskild åklagarstyrka som ska stötta Polismyndigheten i sitt utredningsarbete.
  • Polisen ska upprätta en nytt resultatuppföljningssystem - dels på lokapolisområdesnivå, dels centralt så att forskare, politiker och medborgare öppet kan följa utvecklingen.

Anders Ygeman ville vid dagens presskonferens inte säga om det finns någon ny "deadline" för Dan Eliasson.

- Jag vill fokusera på verksamheten och resultaten och kommer att följa utveckligen av detta mycket noga, sa Anders Ygeman.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

20 comments

Var ska dessa åklagare komma ifrån? Vad blir lidande i andra änden? Tror knappast problemet ligger i att åklagarledning saknas, snarare att det saknas utredningspersonal. Ygeman och Eliasson har inte gjort mycket för att få poliser att stanna inom myndigheten. Det lovas om och om igen att det ska bli fler poliser nära medborgarna, men hur det ska gå till när allt fler poliser väljer att sluta på grund av uruselt ledarskap och ett löneläge som är skrattretande är ett mysterium. Tror Polismyndigheten skulle vinna mycket på att ha en rikspolischef som faktiskt kunde sin organisation och som vet vad som krävs för att driva förundersökningar. Inte som idag ha en inkompetent polare till regeringseliten. Jag kan då inte utläsa något på Eliassons CV som gör honom kompetent för uppdraget...

Enastående!

De tre kraftfulla åtgärder som kamrat Ygeman nu räknade upp kommer, i kombination med kamrat Eliassons högkompetenta ledning, mycket snabbt att lösa polisens problem.

Om sex månader kommer vi inte att ha några utanförskapsområden alls, och nästan alla narkotikamissbrukande professionella inbrottstjuvar kommer att vara inspärrade!

"fortsatt förtroende" - en fortsättning på vaddå?

Detta var väl vad man kunde förvänta sej. Ygemans uppgift var nu att till varje pris rädda Eliasson och alla skamsna rikspolitiker- från alla partier ! Omorganisationen har beslutats i stor politisk enighet men ingen insåg vad den skulle komma att innebära. Redan tidigt skrev jag att Eliasson kommer inte att klara att föra ut de drygt 2000 överblivna polischeferna till yttre verksamhet i Lokalpolisområdena. Poliserna vill inte jobba ute nära människorna.

Det är precis vad det handlar om. Man byggde uppifrån och Mats Löfving var jättenöjd med att poliserna slogs om att komma upp från "golvet" och till NOA och Centrala enheter. Dom har fyllts upp med ytterst kompetent personal som har en bekväm tillvaro och slipper smutsa ner fingrarna. Nu är situationen att det finns färre poliser i yttre tjänst än före reformen !
I vissa turer i Stockholm är det en HALVERING AV PERSONAL I YTTRE TJÄNST. HR-uppdragen för varje patrull har fördubblats. Patrullerna måste kasta sej från det ena till det andra uppdraget och blir knäckta av att inte hinna göra ett bra jobb.

Det är i princip det största av problemen som Eliasson nu måste åtgärda. Detta löser man inte genom att införa rekryteringsstopp på NOA och att slussa alla nya poliser till lokalpolisen ! Jag är övertygad om att situationen i mars 2017 är ännu svårare också på grund av alla avhopp från polisyrket från dem som inte orkar längre. Att man nu skall utreda vad situationen hos lokalpolisen beror på är bra- men vi har redan facit ! Ygeman försöker dölja den lokala situationen med att man kraftigt förstärkt bemanningen i utanförskapsområden. Det löser inte problemen där och följderna i andra områden vill man inte prata om !

Att nu ta vara på åklagare p.g.a. det minskade ärendeinflödet och sätta dem hos polisen innebär att nu går det ännu bättre och snabbare att lägga ner ärenden. Mitt fokus har ju alltid varit återfallsförbrytarna och bostadsinbrotten. Problemet är att polisen inte följer upp seriebrottslighet utan bara jobbar med de ärenden brottslingarna gripits för. Så gör man i Uppsala och har en uppklarning på 20 procent mot Sthlm 3 procent !

Om poliserna slutade gnälla och istället fråga sig varför de får lön, nämligen att man måste jobba skulle mycket vara löst. Och detta gäller främst utredare. Yttrepersonalen är i regel fantastisk, men utredarna är förbannade gnällspikar. Ägna er tid åt att jobba istället så är mycket löst.

Eliasson ställer rimliga krav på poliserna och deras svar är att Eliasson är en dålig chef. Rätt svar är att poliserna behöver förstå att bara om man gör ett bra jobb kan man förvänta sig tex högre lön.

Ditt alias som sakkunnig verkar sakna verklighetsförankring.

Precis som för yttre personal finns det både toppar och bottnar. Ett problem är att det inte lönar sig lönemässigt att vara en duktig utredare. I varje fall är lönedifferenserna mellan duktiga och kassa utredare inte tillräckligt stora. Många av de duktiga lämnar också polisen medan de kassa stannar kvar.

Tyvärr är det enda som lönar sig inom polisen lönemässigt att bli chef. Det är inte särskilt bra för driftiga personer försöker då bli chefer, vilket inte alla människor är lämpade för, eller lämnar yrket.

Sen har det under det gångna året anställts in nya civila utredare, vilket är bra. Problemet är att de har fått en lön som är betydligt högre än många duktiga utredare (både poliser och civila) som inte fått sina löner uppräknade. Om du hade jobbat 6 år och var en erkänt duktig utredare och en gröngöling kommit och fått 3000 kr mer än dig - vad hade du gjort?

Utspelet om mer åklagarledning av 10 åklagare är för övrigt lika genomtänkt som att CIAs invation av Kuba i grisbukten.

Kan hålla med om att lönespridningen inom polisen är för dålig. Men det beror ju främst på att polisernas fackförbund, polisförbundet vill ha det så verkar det som. De är inte intresserade av att upprätthålla individuell lön, vilket innebär olika lön för olika prestation. Tvärtom tycker de att den som har flest tjänsteår ska ha högst lön.

Och de utredare som krimfysar 50% av dagen och går och gnäller resten av dagen blir precis lika belönade som den som jobbar på och gör ett bra jobb. Men detta är inte Eliassons fel. Det var precis likadant på Bengt Svensons tid och före honom med.

Det är någon slags totalt konstig kultur där fortfarande alldeles för många poliser tycker och tror att individuell prestation inte spelar någon roll. Och de har sitt fack att tacka för det.

Ingen granskar Hilda och Ruben! Media vågar inte eller förstår inte vad denna korruption betyder och får för följder. Det är nu bara Riksdagens talmän som kan och ska agera. Flera med mig väntar på deras agerande.

När Ygeman var i Malmö härförleden påstod han att Malmö är den svenska stad som ligger närmast kontinenten Det är till att vara vilse i pannkakan. Ett statsråd borde ha bättre koll på geografin utanför tullarna.

Jag har fått mitt liv totalt förstört av polisen som försöker mörka vad dom gör och har gjort mot mig och min familj. Det finns tydligen ingen hjälp att få i Sverige när du blir utsatt för grova trakasserier från polisen.Jag har även anmält polisen men dom bara ljuger och vägrar att ens utreda sina egna trakasserier.
http://swedishwhistleblowers.blogg.se/?tmp=839072