Skip to content

Efter HFD:s dom om drönare - så vill regeringen ändra lagen

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Högsta förvaltnings­domstolens dom om drönare med kamera riskerar att "försvåra samhällsnyttig användning" och bli "onödigt betungande" anser regeringen som vill gynna privata företag genom enklare regler. Ett lagförslag har nu gått ut på remiss.

 

- Med det här förslaget löser vi företagens problem men ser också till att enskilda får ett starkt skydd mot integritetskränkande övervakning, säger justitieminister Morgan Johansson om regeringens lagförslag.

Skadar företag
Det var efter en dom från Högsta förvaltnings­domstolen i höstas som det stod klart att det enligt gällande rätt krävs tillstånd från länsstyrelsen för att använda en drönare som är utrustad med kamera. Men detta riskerar enligt regeringen "att försvåra samhällsnyttig användning av den nya tekniken och bli onödigt betungande för en snabbt växande bransch".

Därför vill regeringen ha enklare regler för att inte skada svenska privata företag i branschen. 

Inför undantag
Man inför därför ett särskilt undantag för drönare som innebär att drönare inte omfattas av kravet på tillstånd i kameraövervaknings­lagen när det gäller företag och privatpersoner.

Undvika integritetskränkningar
Enskildas personliga integritet ska i stället skyddas av reglerna i personuppgiftslagen. Detta betyder att den som använder kamerautrustade drönare måste vidta åtgärder för att undvika integritetskränkningar, till exempel genom att se till att användning "sker för legitima ändamål och på ett öppet sätt".

Positionsljus i mörker
Det är till exempel inte tillåtet att övervaka människor utan att de har möjlighet att upptäcka det.

För att följa lagen måste det bland annat framgå vem som äger drönaren, de personer som finns på marken måste informeras och man måste använda positionsljus om det är mörkt.

Gäller från 1 augusti
Däremot ska myndigheterna fortsätta att följa reglerna i kameraövervaknings­­lagen. Polisen och ett par andra myndigheter omfattas dock av undantag från tillståndsplikten.

En utredning arbetar sedan i november 2015 med en bredare översyn av kameraövervakningslagen. Utredningen ska lämna sina förslag i juni 2017.

Tekniken har i dag många användnings­områden, till exempel inom skogs- och jordbruk, räddningsarbete och för journalistiska syften. 

Förslaget har nu skickats ut på remiss och lagen föreslås träda i kraft den 1 augusti 2017.

 

Läs artikeln om HFD-domen här >>

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt