Skip to content

Boverket går emot riksdagen - vill inte lätta på bullerreglerna

Foto: Christine Olsson / TT

En majoritet i riksdagen bestående av alliansen och Sverigedemokraterna vill lätta på bullerreglerna för att fler bostäder ska byggas - men Boverket säger nej. Ändringen skulle få liten effekt enligt myndigheten.
 
 

Oppositionen vill höja riktvärdena för trafikbuller utanför bostäder. Enligt förslaget ska lägenheter kunna byggas med ett bullervärde på 60 decibel istället för dagens 55 decibel, rapporterar Sveriges Radio.

Studentlägenheter ska kunna ha ett riktvärde på upp till 65 decibel. 

Få nya bostäder
Men enligt en utredning från Boverkets skulle en sådan regeländring leda till en marginell ökning av antalet smålägenheter och b
ostadsminister Peter Eriksson går på myndighetens linje. 

- Ska vi göra ytterligare en förändring nu, så leder det inte till fler bostäder, men möjligen till sämre bostäder med större hälsoproblem och mer buller, säger han till Sveriges Radio.

Trafik inget hinder
Boverkets slutsats är att trafikbuller sedan en regeländring 2015 inte längre är ett hinder för bostadsbyggandet
.

Myndigheten skriver i sin rapport att det numera inte finns någon övre gräns för hur mycket det får bullra på den sida av bostaden som är vänd mot trafiken. Lägenheter  på upp till 35 kvadratmeter kan dessutom ha en sida av fasaden som där ljudnivån är 60 decibel. 

Boverket skriver:

Det är viktigt att ambitionen även fortsättningsvis alltid är att sträva efter att åstadkomma så bra ljudmiljöer som möjligt. Att revidera förordningen i enlighet med remissversionens ljudnivåer skulle kunna leda till onödigt ökad bullerexponering i situationer där det är fullt möjligt att åstadkomma bra boendemiljöer.

 

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Är det någon som vet vad differensen 5 db är?
decibel (db) är en logaritmisk skala.
Detta gör att om t.ex. en förstärkare lämnar ett ljudtryck på 50 db och effekten från förstärkaren är 50 watt. Om man höjer ljudtrycket med 3 db så fördubblar man effekten - alltså nu är det 100 watt.
Annan ofta använd skala är Richter magnitude som används när man mäter styrkan på jordbävningar. Den är också logaritmisk.
32 db är det ljud som ett modernt kylskåp avger i ljud när kompressorn går.
Nivån är låg, men för de flesta för hög för att kunna sova.
Kan du inte sova ordentligt blir du sjuk. Sjuk medför utbrändhet. Utbrändhet och man hamnar i konflikt med Försäkringskassan som tycker att du är en hypokondriker. Sjukdomen gör att du blir uppsagd och är arbetslös och då blir du också utförsäkrad. Får söka försörjningsstöd som du blir nekad p.g.a. att du inte söker ALLA utannonserade arbeten som finns.
Det är nu som du hoppar i hamnen efter att böjt huvudet ner mellan knäna och kysst ditt arsle farväl.
På den politiska agendan ligger att minska livslängden, för p.g.a. jobbskatteavdraget så har vi slösat bort de medel som skulle vara till pensionen. Så det finns två alternativ
a) jobba längre.
b) dö tidigare.
Välj själv. Riksdagen hjälper gärna till genom att göra att du får svårt att sova om nätterna.

NOT: Sveriges totala yta är så stor att hela världens befolkning få plats inom Sveriges gränser om man har samma befolkningstäthet som lilleputtlandet Monaco har.
Källa: CIA Word fact book.
Befolkningstätheten i Sverige är 22 personer per kvadratkilometer. Det är en yta om 1 miljon kvadratmeter. En villatomt är ca 1.000 kvadratmeter. På en kvadratkilometer får det alltså plats 1.000 villatomter. Om hushållet är med två personer, så betyder det att 989 tomter är obebyggda.
Alltså det finns otroligt gott om plats - men folk skall tvunget sitta i arslet på varandra och gärna med havsutsikt eller som det är i vissa områden, inom skotthåll.

Märkligt att gamla innerstadslägenheter är så populära då, om bullret är sånt problem?

Det stora problemet med Boverkets regler är att man mäter utanför fasaden, dvs det spelar ingen roll hur bra väggar och fönster du har, det kommer ändå bullra för mycket.
I Sverige sover vi med öppet fönster mycket få dagar per år, det borde inte få styra stadsplaneringen så mycket som det görs idag.

Ett problem är givetvis att det ont om plats där det behövs gott om plats. Resonemanget med att ett kylskåp avger 32 dB i ljud när kompressorn går låter lite förenklat i mina öron. Först och främst beror det var man mäter. Ljudet fortplantar sig men avtar i förhållande till avståndet. Hur mycket beror på frekvens och vilket medium. Till exempel luft, trä eller betong.

Kylskåpet har jag inga problem med. Däremot har jag problem med min sambo. Hon snarkar så förskräckligt.

En förstärkare lämnar inget ljudtryck - ljudet kommer från högtalarna. En högtalare som ger 50 watt ut vill jag inte stå i närheten av.

Det blir parodi när man ska kräva 40 dB utomhus vid en sommarstuga nära vatten och skog, när vågskvalp och vind i träden låter mycket högre.
Ett vindkraftverk som inte ens står i synfältet får inte någon gång under året överstiga 40 dB (vilket oftast sker nattetid på vintern när ingen är varken utomhus eller ens i huset).
Däremot finns inga hinder för att det dundrar förbi timmerbilar, tåget eller snöskotrar/motorbåtar med betydligt högre och sömnstörande ljudnivåer eftersom de anses "tillfälliga".

Det finns heller ingen möjlighet att husägaren inte anser sig störd eftersom reglerna "ska skydda nästa ägare". Vilken parodi.

För de mer osynliga utsläppen av avgaser och nedfall av kvicksilver finns däremot inga restriktioner.
Hur länge ska vi råd med orimliga krav som hindrar omställning till förnybar el och praktiskt boende i samklang med varandra. Störs man av 40 dB, så störs man av allt annat också. För glesbygden som också har "buller-gränser", så är tystnaden inte önskvärd utan själva problemet. Utan investeringar så fortsätter det att "vara tyst som i graven" och utflyttningen fortsätter till de mer "bullriga platserna" där pengar och jobb samlas.

´Sign: "Kejsarens nya kläder"