Skip to content

Boverket går emot riksdagen - vill inte lätta på bullerreglerna

Foto: Christine Olsson / TT

En majoritet i riksdagen bestående av alliansen och Sverigedemokraterna vill lätta på bullerreglerna för att fler bostäder ska byggas - men Boverket säger nej. Ändringen skulle få liten effekt enligt myndigheten.
 
 

Oppositionen vill höja riktvärdena för trafikbuller utanför bostäder. Enligt förslaget ska lägenheter kunna byggas med ett bullervärde på 60 decibel istället för dagens 55 decibel, rapporterar Sveriges Radio.

Studentlägenheter ska kunna ha ett riktvärde på upp till 65 decibel. 

Få nya bostäder
Men enligt en utredning från Boverkets skulle en sådan regeländring leda till en marginell ökning av antalet smålägenheter och b
ostadsminister Peter Eriksson går på myndighetens linje. 

- Ska vi göra ytterligare en förändring nu, så leder det inte till fler bostäder, men möjligen till sämre bostäder med större hälsoproblem och mer buller, säger han till Sveriges Radio.

Trafik inget hinder
Boverkets slutsats är att trafikbuller sedan en regeländring 2015 inte längre är ett hinder för bostadsbyggandet
.

Myndigheten skriver i sin rapport att det numera inte finns någon övre gräns för hur mycket det får bullra på den sida av bostaden som är vänd mot trafiken. Lägenheter  på upp till 35 kvadratmeter kan dessutom ha en sida av fasaden som där ljudnivån är 60 decibel. 

Boverket skriver:

Det är viktigt att ambitionen även fortsättningsvis alltid är att sträva efter att åstadkomma så bra ljudmiljöer som möjligt. Att revidera förordningen i enlighet med remissversionens ljudnivåer skulle kunna leda till onödigt ökad bullerexponering i situationer där det är fullt möjligt att åstadkomma bra boendemiljöer.

 

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt