Skip to content

"Tajming och smal specialisering" - så blev 27-åringen Sveriges yngsta delägare på advokatbyrå

Advokat och delägare Anders Skägg. Foto: DJ och AG Advokat

Han är 27 år och en av de yngsta delägarna på en svensk advokatbyrå någonsin. "Tajming och en smal specialisering" är två av hans egna förklaringar till framgången. Här berättar advokaten Anders Skägg om varför det gick som det gick när han började på Andersson Gustafsson Advokatbyrå, numera AG Advokat, för fem år sedan.

 

Varför blev du jurist?

 - Ren slump. Jag bommade Handelshögskolan i Stockholm på målsnöret och hoppade på juristlinjen på ren vinst och förlust. Väl där hittade jag direkt ett bra gäng och kände att det här kunde vara något.

Vad är det hos dig som bidragit till denna raska karriär?

- Rent krasst är det ju tack vare att jag är född i december, gick direkt från gymnasiet till juristlinjen och sedan direkt vidare till advokatbyrå i samma veva som advokatsamfundet sänkte kravet på antal verksamma år för att bli advokat från fem till tre år.

- Jag tror också att mitt stora branschintresse och min inriktning mot ett förhållandevis smalt men samtidigt mycket efterfrågat område inom entreprenadrätten har bidragit.

Du har två examen i olika ämnen. Varför och har det varit en fördel?

 - Efter dryga två års studier på juristlinjen i Stockholm stod det tämligen klart för mig att jag skulle arbeta med affärsjuridik. För att förstå klientens affär krävs det ju faktiskt lite grundläggande kunskaper i företagsekonomi.

- Även om mina kunskaper är på en förhållandevis grundläggande nivå så har jag absolut haft nytta av dem i mitt arbete. Av samma anledning tror jag att många affärsjuridiska byråer anordnar interna utbildningar på samma tema. 

Har du hunnit göra något annat än att plugga?

- En högst relevant fråga... ha ha. Under min tid på universitetet spelade jag fortfarande fotboll på en hyfsat hög nivå och jobbade samtidigt som tennistränare. Idrott har varit och är alltjämt ett stort intresse. Jag spelade faktiskt så sent som i år fotboll i division 5, 20 av 22 matcher om jag inte missminner mig.

- Jag har även hunnit med med en utbytestermin i Australien under tiden på juristlinjen, vilket nog var ett nödvändigt break.

Vad är det bästa med ditt jobb?

 - Jag jobbar i princip uteslutande mot bygg- och fastighetsbranschen med fokus på entreprenadrätt. Får jag välja så föredrar jag att jobba i de tidiga skedena med strukturfrågor och upprättande av avtal snarare än att ta hand om efterbörden, även om det såklart kan vara utmanande med någon process då och då.

- Det bästa är nog kollegorna samt att kunna gå runt på stan och titta på häftiga byggnader och känna att det där har jag i alla fall bidragit med en liten pusselbit när vi gjort juridik av komplicerad bygg- och installationsteknik. Jag trivs oerhört bra på AG och har en stark förhoppning om att bli långvarig.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt