Skip to content

Rätt till nödvärn även vid skolslagsmål - hovrätten river upp dom mot 15-åring

Foto: Jessica Gow/TT

Skämtet på högstadieskolan "urartade" till ett slagsmål mellan de båda tonårspojkarna. Den som var straffmyndig åtalades för misshandel och fälldes av tingsrätten - trots att den yngre pojken var den som "slog först". Hovrätten river nu upp den fällande domen och friar 15-åringen eftersom han hade rätt till nödvärn.

 

Incidenten började med ett tumult där 15-åringen satt på en stol som hindrade att en dörr till ett klassrum kunde öppnas. Elever inne i klassrummet tryckte på och när dörren gick upp for den endre pojken, som inte var straffmyndig, på 15-åringen.

De båda pojkarna började knuffas och drog i varandra. Tingsrätten skrev i sina domskäl:

"Båda vevade med armarna. MÄ (den andre pojkarna) måttade ett eller två slag mot X (den tilltalade), men träffade inte. X slog därefter ett knytnävsslag som träffade X i ansiktet. MÄ ramlade omkull och X lämnade platsen och gick och satte sig på en bänk."

Ville freda sig från fler attacker
Enligt 15-åringen slog han tillbaka som en reflex för att freda sig från fler attacker från den andre.

Tingsrätten konstaterade att händelsen hade "börjat som ”ett skämt” som urartat." Även om 15-åringen till viss del hade blivit provocerad av den andre hade han enligt tingsrätten haft andra valmöjligheter än att använda våld på det sätt som han gjorde.

15-åringen dömdes därför för misshandel till timmar ungdomstjänst vilket motsvarade en månads fängelse för en vuxen person.

Domen överklagades till Hovrätten för Nedre Norrland som nu slår fast att de båda pojkarnas uppgifter i och för sig går isär men att den åtalade pojkens berättelse får stöd av två vittnen. Hovrätten utgår därför från 15-åringens berättelse.

Utsatt för ett brottslig angrepp
Även om 15-åringen genom sitt agerande får anses ha varit beredd på att utöva och även bli utsatt för visst våld ger utredningen inte stöd för att han skulle ha samtyckt till att bli angripen med knytnävsslag från den andre pojken.

Eftersom den andre riktade två slag mot 15-åringen som missade så var det enligt hovrätten fråga om ett påbörjat brottsligt angrepp och 15-åringen hade därför rätt till nodvärn.

Eftersom 15-åringen bara slog ett slag för att få slut på det brottsliga angreppet så kan detta inte anses "uppenbart oförsvarligt" och att frias därför med hänvisning till nödvärn.

  • Alt-texten
    Sofia Sars

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt