Skip to content

USA öppnar gränskontroll på svensk mark - klart med "preclearance" på Arlanda

Den amerikanska ambassadören Azita Raji och Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) när gräns- och passavtalet mellan Sverige och USA undertecknades på den amerikanska ambassaden i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nu är det klart att Arlanda får en så kallad preclearanceanläggning. Avtalet som ger USA rätt att bygga en egen gräns-, tull- och säkerhetskontroll på svensk mark är undertecknat.

 

Förhandlingarna har pågått i mer än tre år och Arlanda blir en av nio nya flygplatser utanför USA som får den attraktiva gränskontrollen som innebär att resenärer från Sverige slipper vänta på att passera säkerhetskontrollen när de landar i USA - utan istället blir behandlade som inrikesresenärer.

I dagsläget finns cirka 15 liknande anläggningar utanför USA.

Varje år flyger en halv miljon resenärer från Arlanda till USA och bakom satsningen finns tunga ekonomiska och politiska intressen. Man anser att anläggningen "avsevärt kommer att förenkla" handelsutbytet för företag och människor som handlar med och reser till USA.

Enligt regeringen kommer de amerikanska tjänstemännnen "att bära pepparspray (OC-spray), batonger och viss annan skyddsutrustning". De kommer också att ha "tillgång till skjutvapen inom det område där kontrollen ska utföras".

Anläggningen beräknas kosta runt 250 miljoner kronor.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt