Skip to content

USA öppnar gränskontroll på svensk mark - klart med "preclearance" på Arlanda

Den amerikanska ambassadören Azita Raji och Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) när gräns- och passavtalet mellan Sverige och USA undertecknades på den amerikanska ambassaden i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nu är det klart att Arlanda får en så kallad preclearanceanläggning. Avtalet som ger USA rätt att bygga en egen gräns-, tull- och säkerhetskontroll på svensk mark är undertecknat.

 

Förhandlingarna har pågått i mer än tre år och Arlanda blir en av nio nya flygplatser utanför USA som får den attraktiva gränskontrollen som innebär att resenärer från Sverige slipper vänta på att passera säkerhetskontrollen när de landar i USA - utan istället blir behandlade som inrikesresenärer.

I dagsläget finns cirka 15 liknande anläggningar utanför USA.

Varje år flyger en halv miljon resenärer från Arlanda till USA och bakom satsningen finns tunga ekonomiska och politiska intressen. Man anser att anläggningen "avsevärt kommer att förenkla" handelsutbytet för företag och människor som handlar med och reser till USA.

Enligt regeringen kommer de amerikanska tjänstemännnen "att bära pepparspray (OC-spray), batonger och viss annan skyddsutrustning". De kommer också att ha "tillgång till skjutvapen inom det område där kontrollen ska utföras".

Anläggningen beräknas kosta runt 250 miljoner kronor.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Och vad händer om de amerikanska tjänstemännen använder våld? Skjuter någon? Står de under svensk jurisdiktion, i så fall, är de utbildade om svensk lag eller amerikansk? Vad är sannolikheten att USA låter en av sina tjänstemän åtalas och inte bara flygs ur landet?

Vem bekostar anläggningen?

ska detta tolkas som en komplimang eller en förolämpning om paketerad som en komplimang.(vi har inget förtroende för er stationära säkerhetskontroll i Arlanda)

Ska vi ta Trumph på orden så blir det ingen preclearance för muslimer.

Anton.
Klart att President Trumph menar det han sagt också avseende populistiska muslimer men uttalandena uppfattas endast avse dem som olagligt vistas i USA och från övriga stater, som uppfattas både muslimer och mexikanare som reser till USA via Norden ges möjligen vid utresa stämpel i passen: Secondary Security Screening Selection.
Mvh.