Skip to content

Hårt kritiserade lönesubventioner utreds - reglerna snåriga och konkurrensen snedvrids

Foton: Fredrik Sandberg/TT och Pontus Lundahl/TT

Subventionerade anställningarna ska ses över för att "bli mer ändamålsenliga". Det har regeringen beslutat efter att tagit till sig av kritiken mot de olika och komplicerade regelverken och misstankarna om att företag utnyttjar systemet.

 

Subventionerade anställningar är anställningar där arbetsgivaren subventioneras för hela eller delar av lönekostnaden via ekonomiskt bidrag eller skattekreditering.

Exempel är anställningsstöd, instegsjobb, nystartsjobb och yrkesintroduktionsanställningar. Syftet är att fler ska komma i arbete och att arbetslöshetssiffrorna ska minska.

Tolv olika former
Det finns i dag tolv olika subventionerade anställningsformer där flertalet har uppstått under de senaste tio åren. Regeringen medger nu att regelverket har blivit både "detaljerat" och fått "många och varierande villkor" samt att det är "oöverskådligt".

Regeringen skriver:

"Strukturen för och utformningen av de subventionerade anställningarna bör därför ses över och omotiverade skillnader tas bort."

"Behövs en grundläggande översyn"
Nu vill arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att man ska se över systemet för att det ska bli mer överskådligt, enklare och mer ändamålsenligt. Man vill också ta bort de stora skillnaderna mellan de olika anställningsformerna och eventuellt även ändra namnen på dem.

Regeringen har sedan tidigare aviserat förändringar i nystartsjobb och extratjänster i budgetpropositionen för 2017.

- Jag bedömer dock att det finns behov av en mer grundläggande översyn av stöden för att göra dem mer ändamålsenliga. Stöden behöver bli mer överskådliga så att regelverket är tydligt utformat och lätt att kommunicera, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Snedvriden konkurrens
Arbetsförmedlingen kom i våras med en egen kartläggning av de subventionerade anställningsformerna efter uppmärksamhet i media om stora skillnader och hård kritik mot överutnyttjande och snedvriden konkurrens.

Kartläggningen visade att stödet framför användes inom restaurang- och taxibranschen samt av bilverkstäder, butiker, varuhus, stormarknader och städbranschen.

Det fanns enligt kartläggningen exempel på företag som utnyttjade systemet men det tonades ner i rapporten.

Samtidigt konstaterade man att "även om det inte rör sig om många företag och även om det inte handlar om fusk eller några direkta oegentligheter riskerar dessa fall att urholka trovärdigheten för de subventionerade anställningarna i stort".

 

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt