Skip to content

Företagsledare och kommunpolitiker mest korrupta enligt svenskarna - bottenbetyg i ny undersökning

Foto: Anders Wiklund/TT

Svenskarna tror att företagare och kommun-politiker är korrupta. Det visar en ny undersökning från Transparency International. Svenskarna anser också att visselblåsning är det mest effektiva verktyget mot korruption - men är däremot rädda för att använda det.

 

Den svenska undersökningen om korruption är en del av en större kartläggning från Transparency International som täcker 42 länder i Europa och Centralasien och närmare 60 000 personer. Av dessa är 1 000 svenskar.

Företagsledare lägst förtroende
Den svenska delen av undersökningen visar att företagsledare har lägst förtroende bland de svarande. 92 procent anser att företagsledare är korrupta i varierande grad medan 15 procent menar att de flesta eller alla företagsledare är korrupta.

En annan grupp som svenskarna uppfattar som korrupt är kommunpolitiker. Tre av fyra anser att korruption i varierande grad finns i denna grupp.

Rädsla för repressalier
Samtidigt anser en av tre svenskar att visselblåsning är det mest effektiva verktyget mot korruption men man vågar inte själv använda det och man vågar inte avslöja oegentligheter.

Anledningen är rädsla för repressalier och Transparency International framhåller att skyddet för visselblåsare behöver förbättras.

I Sverige ligger ett av de största riskområdena för korruption i gränslandet mellan den offentliga och den privata sektorn. Där är omfattande och komplexa offentliga upphandlingar enligt Transparency International sannolikt en bidragande orsak till ökningen av svenska korruptionsfall. 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt