Skip to content

Nytt jämställdhetspris för ”Sveriges mest konservativa bransch" - tunga namn i juryn

Juristen Louise Meijer startar Justitiapriset. Foto och illustration: Louise Meijer

Advokatbranschen får ett nyinstiftat jämställdhets-pris - Justitiapriset - som ska delas ut första gången nästa år. Bakom initiativet står juristen Louise Meijer - och i juryn sitter både professorer och justitieråd.

 

- Min ambition är att göra Sveriges mest konservativa bransch jämställd. Både under och efter studietiden har jag engagerat mig i jämställdhetsfrågor. Jag uppfattar att många advokatbyråer har olika utmaningar som har med jämställdhet att göra, men diskussionen blir lätt svepande och otydlig, säger Louise Meijer.

- Detta vill jag gärna vara med och göra något åt och tänkte att Justitiapriset med enbart positiva konsekvenser borde kunna vara ett sätt.

Hur ser din egen bakgrund ut?

- Jag tog examen från Lunds universitet våren 2014 och startade min karriär på en affärsjuridisk byrå. Just nu sitter jag ting med ett halvår kvar innan tingsmeriteringen är klar. Jag har också varit vice förbundsordförande för MUF.

Varför advokatbranschen?

- Det är ungefär 13 procent kvinnor bland delägarna på Sveriges största byråer och i branschen i stort är det cirka två av tio delägare som är kvinnor. Samtidigt är kvinnor i majoritet på juristprogrammet. Det händer uppenbarligen något mellan examen och att bli delägare. 

Hur gör man för att vara med?

- Tävlingen lanseras i november och anmälan ska vara öppen till början av 2017. Tävlingen kommer i huvudsak att rikta sig mot affärsjuridiska byråer som får anmäla sig för en kostnad av 5 000 kronor.

- Sedan får de besvara en enkät som därefter analyseras. Analysen, som är anonym, lämnas vidare till en jury med fem stycken välrenommerade jurister: Magnus Hedberg, Mari Heidenborg, Maria Ingelsson, Madeleine Leijonhufvud, Tove Lindgren och Mårten Schultz. 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt