Skip to content

Polisens "samtal" med mördare inte allmän handling - SVT-journalist förlorar

Här, strax norr om Kalmar, hittades kroppen efter den 63-årige mannen. Hans dotter och hennes ex-pojkvän dömdes senare för mordet och det är polisens inspelade samtal med ex-pojkvännen som SVT-journalisten vill ta del av. Foto: Patric Söderström/TT

Ett inspelat "samtal" som polisen har hållit med en dömd mördare är inte en allmän handling och omfattas därför inte av offentlighetsprincipen - i varje fall inte förrän någon form av beslut fattas i ärendet. Det konstaterar kammarrätten.

 

Det är en journalist på Sveriges Television som har begärt att få ta del av ett inspelat samtal med en 25-årig man som sommaren 2015 började avtjäna ett 18-årigt fängelsestraff för att tillsammans med sin ex-flickvän ha mördat hennes pappa - ett fall som fick stor uppmärksamhet i media.

Polisen hade i december samma år någonting som polisen själv beskriver som ett "möte" och "samtal" med 25-åringen och det är inspelningen från detta om journalisten vill få ut.

Inte en allmän handling
Polisen avslog dock journalistens begäran och konstaterade att samtalet i och för sig finns på en CD-skiva men att den digitala upptagningen bara är ett stöd för kommande anteckningar över samtalet. Enligt polisen handlar det därför om så kallat arbetsmaterial - någonting som enligt praxis inte ens utgör allmänna handlingar.

Journalisten överklagade polisens beslut till Kammarrätten i Stockholm och framhöll att det är skillnad på en inspelningar som utgör utredningsmaterial i en pågående förundersökning och andra inspelningar.

Polisen och åklagaren har i dagsläget inte fattat beslut om vilka utredningsåtgärder som ska vidtas med anledning av samtalet med 25-åringen. Kammarrätten pekar också på att innehållet i samtalet inte har lett till att någon förundersökning återupptagits eller inletts men konstaterar att inspelningen ändå kan ses som ”en form av förutredning” och på grund av detta höra till ett visst ärende.

Inte upprättad
I och med att det inte har fattats något beslut med anledning av innehållet i inspelningen har dock ärendet inte slutbehandlats hos polisen. Inspelningen är därför inte "upprättad" som handling i lagens mening och kan därför inte heller anses som allmän - och därmed omfattas den alltså inte av offentlighetsprincipen.

Polisen har därför haft skäl för att inte lämna ut den och överklagandet avslås nu.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt