Skip to content

Affärsjuristen som sa upp sig för att hjälpa syriska flyktingar i Libanon - "just nu packar jag ris"

Juristen Carl-Fredrik Hedengren i flyktingläger i Libanon med flyktingar från Syrien. Foto: Beat Bronson/Privat

Rapporteringen om den pågående flyktingkrisen fick 30-åriga Carl-Fredrik Hedengren att säga upp sig från sitt jobb som chefsjurist i finanskoncernen Cerberus. Nu driver han en insamling för syriska flyktingar i Bekaa, Libanon, och arbetar volontärt på plats i flyktinglägren. 

 

- Just nu packar jag ris faktiskt.

När Dagens Juridik når Carl-Fredrik Hedengren är han i Libanon och mitt uppe i att förbereda matpaket som denna vecka ska delas ut till 157 flyktingfamiljer i gränsområdet mot Syrien. Det är hans tredje resa till Bekaa. 

- Den största generella nöden hos flyktingarna här är bristen på mat. Kommunen här pekar ut de mest utsatta lägren, dit riktar vi våra insatser.

Carl-Fredrik Hedengren volontärarbetar tillsammans med 24 andra européer, amerikaner och libaneser genom den libanesiska organisationen Salam LADC. Förutom mat tillhandahåller organisationer bland annat vård till syriska flyktingar.  

- Många syrier har krigsskador, men står utanför vårdsystemet och kan inte betala för behandlingar. Salam LADC samlar in pengar för att finansiera deras vård.

Oavkortad hjälp
Pengarna till de förnödenheter Carl-Fredrik Hedengren distribuerar i Bekaa kommer från hans insamling via callebeqaa.com och facebook.com/callebeqaa.

- Alla donationer går oavkortat till behövande flyktingar - samtliga omkostnader, till exempel för transporter av förnödenheter - står volontärerna själva för. Varje enskild donator får personlig återkoppling med bilder och information om den enskilda insats som just deras donation använts till.

Varför valde du att hjälpa i just Bekaa i Libanon?

 - När jag gjorde research blev det tydligt att Bekaa var ett väldigt utsatt område. Det är på sätt och vis mindre ”dramatiskt” än i till exempel Grekland, men de mänskliga behoven är ännu större. Många av flyktingarna här har bott i lägren i fem år. Dessutom finns infrastruktur för att kunna göra insatser, och libanesiska organisationer och volontärer är kanon att jobba med.

Syrier i Libanon
Enligt den libanesiska regeringen har 1,5 miljoner syrier tagit sin tillflykt till landet. Libanon är till ytan mindre än Skåne och innan kriget i Syrien började hade Libanon 4,4 miljoner invånare.

Vad har du mött för reaktioner?

- Flyktingarna är väldigt tacksamma, deras situation är ju desperat. Många är också förvånade att det kommer människor så långväga ifrån och hjälper till. Det bygger starka relationer. 

Många svenskar har valt att donera pengar till flyktinghjälpen när de under sommaren läst om Carl-Fredriks Hedengrens och Salam LADC:s insatser. 

- Vänner, men också okända läsare, har donerat generöst och vill hjälpa. Min tidigare kollega, Björn Wendleby på Magnusson Advokatbyrå och hans familj, ordnade till exempel en fundraiser för mitt projekt. 

Vad vill du göra framöver?

- Jag är i Bekaa totalt sju veckor och fokuserar nu helt och hållet på insatserna här, sen måste jag hitta en försörjning igen. Jag kommer förmodligen återgå till juridiken i någon form, och på sidan av att fortsätta med mitt flyktingstöd här i Bekaa. Förhoppningsvis blir det inte något långvarigt projekt, syrierna måste få ett slut på den här konflikten snart.


Läs mer om insamlingen och Carl-Fredrik Hedengrens volontärarbete på www.callebeqaa.com och www.facebook.com/callebeqaa

 

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt