Skip to content

Olagligt att informera rektor om misstänkt narkotikabrott - JO-kritik mot polischef

Foto: Janerik Henriksson/TT

En närpolischef i Stockholm får kritik av JO efter att han lämnat ut sekretessbelagda uppgifter om ett narkotikabrott - till rektorn på den skola där den misstänkte arbetade.

 

Det var i mars förra året som närpolischefen kontaktade chefen för barn- och utbildningsförvaltningen i en kommun norr om Stockholm. Polischefen informerade honom om att en person som arbetade på en av grundskolorna hade gripits och var misstänkt för överlåtelse och innehav av narkotika - och för drograttfylleri.

Några dagar senare ringde rektorn för skolan upp närpolischefen och fick uppgifterna bekräftade.

Polismyndigheten gav sitt stöd
När den misstänkte mannen hade anmält händelsen till JO sa polismyndigheten att man stöttade närpolischefen och att man ansåg att ”det var uppenbart att intresset av att uppgifterna lämnades hade företräde framför det intresse som sekretessen ska skydda”.

Det fanns enligt Polismyndigheten inte heller någonting som visade att polischefen skulle ha lämnat felaktiga uppgifter.

Justitieombudsmannen Cecilia Renfors konstaterar nu att en utgångspunkt vid intresseavvägningen måste vara att ”de skäl som bär upp den sekretess som gäller till skydd för den som är misstänkt för brott väger tungt”.

JO anser att i det här fallet fanns det ”ingenting som tydde på att brottsligheten berörde eleverna på skolan eller andra barn och ungdomar”. 

Förutsättningar saknas
Det fanns enligt JO inte heller någonting som tydde på att den misstänkte hade begått brott på skolans område eller att den brottslighet han misstänktes för ”innebar någon konkret risk för att eleverna på skolan skulle kunna fara illa”. 

JO skriver:

”Vid dessa förhållanden saknades förutsättningar att lämna ut uppgifter om brottsmisstankarna. Närpolischefen får kritik för att han lämnade ut uppgifterna”.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt