Skip to content

Mordrättegång måste tas om - nämndeman twittrade om bevisning

Bild: Claes Folcker/TT

Hovrätten för Västra Sverige har idag beslutat att den nämndeman som uttalade sig om en mord-rättegång vid Göteborgs tingsrätt var jävig. Hov-rätten har därför undanröjt domen och beslutat att hela rättegången måste tas om.

 

- Vi får nu betala priset för nämndemannasystemet, och det är svindyrt, säger chefen för Hovrätten för Västra Sverige, hovrättspresidenten Ralf G Larsson, till Aftonbladet.

- Det håller inte. Kan de inte bara vara tysta. Det verkar som man rensar längst ner i byrålådan för att hitta nämndemän.

Rättegång i 21 dagar
Rättegången i Göteborgs tingsrätt pågick 21 dagar under våren 2016. Under tiden uttalade sig nämndemannen om målet på Twitter.

När det gällde frågan om att den tilltalade skulle ha använt sig av flera olika identiteter skrev nämndemannen:

”Flera olika identiteter, jamen tjena".

Hovrätten skriver:

”Genom nämndemannens kommentar på Twitter har förtroendet för hans opartiskhet rubbats”.

Filmade med mobiltelefon
Nämndemannen har också filmat med sin mobiltelefon på brottplatsen. Hovrättens skriver:

"I samband med syn på brottsplatsen, den 16 mars 2016, fotograferade och filmade nämndemannen med sin mobiltelefon. Vidare uttalade han sig om möjligheten att röra sig i terrängen på visst sätt. Han tillrättavisades då av rättens ordförande",

Målet handlade om en kinesisk affärsman som efter 13 år åtalades och dömdes till livstids fängelse för anstiftan av mord på sin före detta hustru i Göteborg.

I och med dagens avgörande från hovrätten så rivs livstidsdomen upp och tingsrätten får hålla ny huvudförhandling med en ny uppsättning domare.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt