Skip to content

Inspelat säljsamtal bevisar inte avtal - slipper 24 månaders betalning

Foto: Janerik Henriksson/TT

Telefonförsäljaren spelade in säljsamtalet där kunden sa "OK"- men det räcker inte som be-visning. Stockholms tingsrätt befriar därför kunden från att betala för 24 månaders bind-ningstid.

 

Kvinnan trodde att telefonförsäljaren skulle hjälpa henne med kunder till hennes städfirma. Hon hade begränsade kunskaper i svenska och bad säljaren om ett skriftligt förslag innan hon bestämde sig.

Men när hon sedan inte ville ha tjänsten hävdade säljföretaget att de hade ett bindande avtal med henne på 24 månader - detta med stöd av en inspelning av samtalet. 

Krävde drygt 39 000
Säljföretaget krävde kvinnan på drygt 39 000 kronor med inspelningen som bevisning där säljaren bland annat hörs läsa upp att kvinnan tecknar ett avtal om fast pris med företaget med en bindningstid om 24 månader.

Därefter får kvinnan frågan om detta är ”ok” och hon svarar "”OK"”.

Enligt tingsrätten är det dock klart att inspelningen inte omfattar hela samtalet utan endast den del som enligt företaget utgör det bindande avtalet.

Det faktum att inte hela samtalet spelats in ska enligt tingsrätten läggas företaget till last eftersom företaget med enkla medel hade kunnat spela in hela samtalet för att styrka att avtal verkligen hade träffats.

E-post bevisade ett nej
Tingsrätten påpekar också att företaget inte har åberopat säljaren som vittne i målet.

Utöver samtalet fanns även e-post som hade skickats mellan kvinnan och företaget, där kvinnan frågat efter mer information och där hon "i direkt anslutning" till att hon fick orderbekräftelsen för tjänsten kontaktat företaget och uttryckt sitt missnöje och även sagt att hon inte ansett att de hade träffat något avtal.

Sammantaget kan inte företaget visa att ett bindande avtal har träffats och deras talan ogillas därför.

  • Alt-texten
    Sophia Lindstedt

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt