Skip to content

300 000 på fem månader - får tre års fängelse för att ha kontrollerat tiggare

Foto: Hasse Holmberg/TT

De två bröderna kontrollerade livet för funktions-hindrade tiggare från Bulgarien. Under fem månader tjänade de minst 300 000 kronor på deras tiggande. De döms nu av hovrätten till tre respektive tre och ett halvt års fängelse för människohandel. 

 

De båda bröderna - 42 respektive 39 år gamla -– åtalades vid Göteborgs tingsrätt för människohandel. Enligt åtalet har de rekryterat sammanlagt fem personer i Bulgarien som sedan transporterats till Göteborg där de har satts för att tigga.

Tingsrätten konstaterade att tiggarna - som är fattiga och har funktionshinder - har befunnit sig i en utsatt situation som bröderna har utnyttjat. Enligt tingsrätten stod det klart att syftet har varit att exploatera dem för egen ekonomisk vinnings skull.

"Helt utlämnade till bröderna"
Tiggarnas personliga förhållanden har också gjort att de har varit helt utlämnade åt brödernas godtycke och att de har stått under deras kontroll. Enligt tingsrätten fanns det flera exempel som visar på att bröderna har haft "en ”närmast oinskränkt makt"” över tiggarna.

Tiggarna har tvingats att tigga i stort sett varje dag och omkring tolv timmar åt gången. De har fått klara sig själva trots att tre av dem har allvarliga funktionshinder och de har bara fått ta korta raster. Polisens spaning visar också att de har haft bristfälligt med mat.

De insamlade pengarna har sedan bröderna tagit hand om. Deras intäkter för tiggeriet har under de fem månader som åtalet omfattar beräknas uppgå till sammanlagt 300 000 kronor.

Tre av tiggarna har inhysts i en lägenhet men två av dem har förpassats till en bil.

"Inser inte sitt människovärde"
Tingsrätten noterade att tiggarna i flera avseenden har uttryck sympati för de tilltalade men understryker att detta lika gärna kan tolkas som en ”illustration av deras underordning” eftersom just människohandel kännetecknas av att brottsoffret ofta är en ”svag person som inte fullt ut inser sitt människovärde”.

Dessutom betonade tingsrätten att offrets eventuella samtycke inte friar från ansvar.

Bröderna dömdes till tre respektive tre och ett halvt års fängelse och utvisas från Sverige på tio år.

Tingsrätten dömde samtidigt två andra personer för medhjälp till människohandel till sex respektive åtta månaders fängelse.

Tiggarna beviljades också skadestånd på mellan 40 000 och 60 000 kronor vardera.

Hovrätten för Västra Sverige gör nu i stort samma bedömning som tingsrätten men friar männen från ansvar när det gäller en av tiggarna. Hovrätten fastställer dock straffen.

  • Alt-texten
    Sophia Lindstedt

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt