Skip to content

Skatteverket vill att fler företagare e-deklarerar - utlovar snabbare skattebesked

Foto: Janerik Henriksson/TT

Företagare som ska få tillbaka på skatten kan få sitt slutskattebesked och pengarna före midsommar - om de bara e-deklarerar senast den 2 maj och har anmält bankkonto.

 

I år kommer många av de 1,3 miljoner företagare som finns i Sverige att få sitt besked om slutlig skatt redan i september. Det är tre månader tidigare än i fjol.  

Men det förutsätter att de deklarerar via e-tjänsten senast den 2 maj och dessutom har anmält bankkonto.

Bara drygt en fjärdedel av företagarna använde e-tjänsten när de deklarerade förra året enligt Skatteverket som vill att fler ska använda tjänsten. Det är en liten ökning mot året innan men fortfarande klart färre jämfört med privatpersoner utan företag.

Tidigare slutskattebesked
Nytt för i år är att företagare, som inte får sitt slutskattebesked i juni, normalt får sitt slutskattebesked senast i september.

Tidigare har de flesta företagare fått vänta ända till december. De som ska få pengar tillbaka får dem samtidigt med slutskattebeskedet. De som ska betala ska göra det i december istället för, som tidigare, i mars året efter.

Skatteverket anser att e-deklarationen har många fördelar och att det är det säkraste sättet att deklarera. Det minskar bland annat risken för fel eftersom summeringar och överföringar görs automatiskt.

Många företagare tar hjälp av en redovisningsbyrå för att deklarera sitt företag och behöver då tänka på att även fylla i företagets resultat i deklarationen.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt