Skip to content

Skärpt straff för kriminalvårdschefen - döms till tre och ett halvt års fängelse

Foto: Fredrik Persson/TT

Hovrätten skärper straffet för den höga chef inom Kriminalvården som stått åtalad för bland annat grovt mutbrott - någonting som gav honom och hans vän 11,6 miljoner kronor i samband med projektering av nya fängelser. Hovrätten anser att det finns finns bevis för ytterliggare åtalspunkter och höjer därför straffet till tre och ett halvt års fängelse.

 

Skandalen uppdragades i samband med att Riksrevisionen anmälde missförhållanden inom Kriminalvården - någonting som ledde till en förundersökning våren 2010.

Riksrevisionen kritiserade bland annat att Kriminalvården hade upphandlat projektering av ett antal fängelser och häkten under perioden 2006 till 2010 utan att tillämpa lagen om offentlig upphandling.

Tidigare chef vid polisen
Avtalen var för Kriminalvårdens räkning tecknade av den före detta fastighetschefen som dessförinnan hade haft motsvarande befattning hos Rikspolisstyrelsen.

Stockholms tingsrätt dömde den före detta fastighetschefen och hans nära vän för grovt mutbrott och mutbrott samt bland annat medhjälp till grovt mutbrott och grovt bokföringsbrott. Enligt tingsrätten hade de tagit emot mutor på sammanlagt 11,6 miljoner kronor i enlighet med en gemensam brottsplan.

Brottsplanen ansågs ha gått ut på att fastighetschefen hade tecknat avtal för Kriminalvårdens räkning med ett konsultföretag om projekteringen av planerade anstalter i Östersund, Haparanda och Härnösand. I gengäld har konsultföretagets VD ingått ett skenavtal med ett bolag som tillhörde fastighetschefens vän. På så sätt hade stora summor kommit att utbetalas till den nära vännens bolag.

Dessutom dömdes konsultbolagets VD och en annan konsult för bland annat grov bestickning och bestickning respektive grov bestickning.

Hovrätten skärper straffet
Straffen bestämdes till tre år och två månaders fängelse för den före detta fastighetschefen samt tre års fängelse för hans nära vän och för konsultföretagets VD. Den andre konsulten dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst.

Domen överklagades till Svea hovrätt  som nu dömer nu den före detta fastighetschefen och hans vän även för grovt mutbrott respektive medhjälp till sådant brott enligt ytterligare tre åtalspunkter. I övrigt gör hovrätten i princip samma bedömning som tingsrätten.

Straffen för den före detta fastighetschefen ändras till tre år och sex månaders fängelse - och till två år och sex månaders fängelse för hans vän.

Konsultföretagets VD döms till två års fängelse och den andre konsulten till villkorlig dom.

  • Alt-texten
    Eva Clasö

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt