Skip to content

"Offentlighetsprincipen blottlägger myglet - men nu ska ännu mer bli hemligt"

DEBATT - av Terje CarlssonPer Hagström, Carl Larsson och  Julia WågenbergFouad Youcefi, Föreningen grävande journalister

 

Uppgifter i allmänna handlingar var avgörande för många av fjolårets viktigaste avslöjanden. Det konstaterar Föreningen grävande journalister efter att ha gått igenom de granskningar som tävlade om årets Guldspadar, Sveriges finaste journalistpris. Samtidigt förbereder regeringen en rad nya sekretessregler som hotar framtida granskningar.

De största scoopen från förra året belönades i helgen på Guldspadegalan i Göteborg. Avslöjanden om rättsövergrepp, korruption och omfattande slöseri med våra skattepengar konkurrerade om de prestigefyllda prisen.

De nominerades egna arbetsbeskrivningar visar att offentlighetsprincipen har varit en viktig pusselbit i många avslöjanden. Det här bekräftas av den enkät som vi har skickat ut till de tävlande journalisterna.

I 26 av de 27 nominerade granskningarna har journalisterna använt offentlighetsprincipen som ett verktyg i sitt grävande. I 23 av granskningarna har informationen som journalisterna fått fram på detta sätt varit helt avgörande eller mycket viktig för avslöjandet.

Ett exempel är Aftonbladets Kerstin Weigl och Kristina Edblom som bland annat läst 200 rättspsykiatriska undersökningar om män som mördat sina kvinnor. Deras granskning visar att många av de mördade kvinnorna hade kunnat vara i livet om myndigheterna tagit varningssignalerna på allvar.  

Offentliga uppgifter i kommunens ekonomisystem spelade en viktig roll när Kina Pohjanen på P4 Uppland följde flödet av pengar från bolaget Svensk kärnbränslehantering till Östhammars kommun. Pengarna visade sig finansiera delar av den kommunala näringslivschefens lön och konferensresor till franska Rivieran för kommunens tjänstemän. Det här under samma tid som Östhammar skulle ta ställning till om bolaget skulle få gräva ner kärnavfall i kommunen.

Granskningarna visar att offentlighetsprincipen fortfarande är ett effektivt verktyg för att granska myndigheter. Men den fungerar inte lika bra i alla delar av Myndighetssverige. På vissa håll är sekretessen så stark att insynen är lika med noll. Det värsta är att dessa blinda fläckar växer i takt med att ständigt nya sekretessregler införs.

En kartläggning som Konstitutionsutskottet gjorde år 2012 visade att Sveriges EU-inträde medfört att sekretessen skärpts vid 65 tillfällen. Till det ska läggas de många sekretessregler som Sverige infört helt på eget initiativ, ofta efter önskemål från våra myndigheter.

I år fyller offentlighetsprincipen 250 år och man kunde tro att den skulle vara fredad åtminstone under jubileet. Men justitiedepartementet har tvärt om slagit till med ett förslag om att införa inte mindre än sju nya sekretessregler (Ds 2016:2).

Ett av förslagen är särskilt illa genomtänkt och går ut på att offentlighetsanställdas personnummer ska bli hemliga. Det skulle göra det svårare att avslöja tjänstemän som sitter på dubbla stolar, som inte redovisat sina bisysslor, som upphandlat tjänster från närståendes bolag eller ljuger om sina meriter.

Den här typen av inskränkningar av insynen kommer självklart att få effekter för möjligheterna att bedriva granskande journalistik, vilket borde oroa alla som inte litar blint på myndigheter och makthavare.

”Utan stöd av offentlighetsprincipen hade det här avslöjandet aldrig gått att genomföra”, säger Ali Fegan om sin granskning av Sjöfartsverkets hemliga miljardköp av helikoptrar.

Fegan och Uppdrag granskning-kollegan Lars-Göran Svensson belönades med varsin Guldspade i kategorin riks-TV. Genom att ta strid i domstol lyckades de få ut dokumenten som Sjöfartsverket hade försökt hålla hemliga. Uppdrag granskning kunde visa att myndigheten rundat upphandlingsreglerna och ljugit för regeringen om kostnaderna för affären.

Frågor om offentlighet- och sekretess ligger på justitieminister Morgan Johanssons bord. Det är hans departement som nyligen föreslagit en rad nya skärpningar av sekretessen.

Mot bakgrund av detta vill vi fråga ministern: Hur mycket mer sekretess tål offentlighetsprincipen? Kan det rent av vara dags att gallra bland befintliga sekretessregler och ge utrymme för fler viktiga avslöjanden?

 

Föreningen grävande journalister

Terje Carlsson, ordförande

Per Hagström, ledamot juridiska rådet

Carl Larsson, ledamot juridiska rådet

Julia Wågenberg, ledamot juridiska rådet

Fouad Youcefi, ledamot juridiska rådet

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

11 comments

En i samhället vitt spridd uppfattning är att media har uppgiften att granska makten vilket de naturligtvis inte har.
Vem har gett dem det uppdraget och är det lämpligt att media,med egna agendor som exempel vänsterstyrda SVT, granskar makthavare?
Det finns konstitutionsutskott,JO etc för dessa kontrollfunktioner funktioner.

Ja du Anton... Som du säkert förstår så handlar det om en fundamental rättighet precis som att du tar dig rätten att skriva det här inlägget i Dagens Juridik. Vill du få även den rättigheten beskuren eller överlåten till KU?

Det stämmer att grävande journalistik och ditt kommenterande inte är samma sak. Din kommentar är på en artikel som primärt inte bekostats av oss medborgare (antar att en del av dagens juridiks intäkter kommer från bidrag, men min förhoppning är att detta inte är den primära intäkten), medans den grävande journalistiken i detta fall avslöjar slöseri med pengarna vi avkrävts i skatt.
Slöseri och korruption där skattemiljoner försvinner måste kunna granskas av oss medborgare, oavsett om medborgaren är en grävande journalist eller ej. Påföljderna för tjänstemän som slösat med skattepengar är ofta obefintliga, och upptäcks sällan om inte det vore för grävande journalister och andra som kan ta del av offentligt material.
Med det sagt ger jag gärna KU och andra interngranskande funktioner mer tänder, genom återinförandet av tjänstemannaansvar.

Att "konstitutionsutskott,JO etc" inte kom med dessa avslöjanden är väl ett bevis på att grävande journalister behövs? Ju fler som granskar våra skattefinansierade makthavare som bestämmer över oss, desto bättre i min mening!
Att hitta någon som kan granska utan att ha någon form av agenda, det är nog lättare sagt än gjort. Tills vi gör det så tycker jag att vi ska vara glada över varje ytterligare person som drar sitt strå till stacken och avslöjar olagligheter, korruption och maktmissbruk.
Ska jag vara ärlig så är jag inte ett dugg vänster, men det hindrar mig ändå inte att applådera när en vänstertidning drar fram smutsiga högerbukar. Låt oss bara då hoppas att det finns högerfolk som kan tvätta vänsterbukarna i offentlighetens ljus med, inte sant?
Målet måste väl ändå vara att minimera maktmissbruket, vare sig det går från höger till vänster eller norr till söder. Att då försvåra insynen och genomlysningen låter galet i mina öron.

Du menar alltså att KU gör det jobbet som folk vinner guldspaden för. Vad har du för belägg för det? Har du några exempel?

Att sekretessbelägga offentliganställdas personnummer är övermaga då det är en del av tjänsten. Emellertid borde enskildas inlagor till myndigheterna kunna sekretessbeläggas då presumtionen borde vara att sändaren har rätt till brevhemlighet därvidlag.

Så länge vi inte sätter STOPP på dessa tjänstekvinnor som leker stat åt staten och undanhåller viktiga medicinska papper för att till vilket pris som helst vinna målet! Att få rätt efter 4 resningar på handlingar som min motpart FK dåvarande Processchef mailade både till kamraträtten och Hfd och de nonchalerade när vi påpekade jävet raderades ljudfilen! Min läkare bad att få bli kallad till en ny muntlig förhandling då det som stod i kamraträttens protokoll va inte det som sades! Men hela processen har hållt på i 6 år och med tanke på att jag fått rätt så väntar vi nu på att staten skall betala vårt ekonomiska och psykiska lidande det här har kostat mig och barnen! Här har vi tjänstekvinnor på Hfd och JK som rent ut har sagt - det är en sak att ha rätt och en annan sak att få rätt,,, Ni är många inblandade som behandlat mig ILLA! En stark kvinna står upp för sig själv och behöver inte sina tidigare kollegor som back up! Vår JK har uttalat sig att hon är kvinnan för kvinnorna men hon glömde mig! Vad denna handläggning har kostat skattebetalarna & jag kommer ALDRIG att acceptera att jurister agerar på detta sätt. Att ljudfilen raderades i ett pågående mål,,, det har hänt och det får inte hända. Jag är så sjukt less dessa kvinnor som är inblandade i den här fitteriindustrin. Min PTSD blir ju knappast bättre av allt det här men som min professor i psykiatri Sten Levander säger min PTSD är svårbehandlad och kommer inte kunna behandlas förrens berörda myndigheter ber om ursäkt och rent faktiskt står för det lidande vi utsatts för! Men Ni som backat upp den jurist som orsakat att en enig dom ändrades i kamraträtten Ni ångrar nog Er idag. Men nu är ärendet hos Riksåklagaren och jag kommer ALDRIG att backa. Jag har visat att det går som vanlig människa att få rätt mot staten och jag har ett helt pro bono team runt mig. Till Er som tvivlat och som har sagt att det behövs rättsjournalister för att få rätt mot staten. Det enda som behövs är FAKTA ! Vi kan ALLA vara överens om att det skall dömas efter lagboken och alla skall bli lika behandlade. Orubblighetsprincipen går att rubba på:))

Hej.

Ser fram emot att grävande journalister undersöker korrelationen etnicitet/kriminalitet, vem gör vad mot vem, och presenterar detta.

Ser verkligen fram emot grävande journalisters reaktion när chefsjuristen för Brå meddelar att Brå anser att PUL omöjliggör sådan statistik.

Ser också fram emot att grävande journalister börjar ge erkännande till de bloggare och närt-tidningar man hämtar sina uppslag ifrån - Kaplans kopplingar till militant islamism exempelvis. Ingen nyhet för den som läser annat än bidragsmedia.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

The newspaper is another potent force, coming from the comments. Comments on issues such as innovation, and research shows that beneficial way. And will help to increase storage issues. In addition to the writing style of development, and also to the knowledge of the subjects. I know that would be the opportunity of writing comments on the contents of any magazine, newspapers ….. Such comments should be the social economy.