Skip to content

Anklagelser om och våld och sexövergrepp allt vanligare i vårdnadstvister

På tio år har vårdnadstvisterna fördubblats i Sverige och det blir allt vanligare att anklagelser om våld och sexuella övergrepp förs in i processerna.  Vilka beviskrav ska tillämpas – och hur ska domstolarna vikta den anklagade förälderns rättssäkerhet mot risken för att barnet de facto utsätts för våld eller övergrepp?

 Gäster i Veckans Juridik är:

 Anna Kaldal – docent vid Juridicum, Stockholms universitet

 Anne Kuttenkeuler – hovrättsråd,  Svea hovrätt

 Jessica Sandberg – advokat

 Programledare är Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg

 

 

 

 

 

 

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

9 comments

Det torde vara betydligt vanligare att kvinnor i vårdnadstvist ljuger om övergrepp än att biologiska pappor förgriper sig på sina barn. Sådant gör bara gravt personlighetsstörda eller psykiskt sjuka människor.

Det är betydligt mer vanligt än att det "torde vara", som du skriver. Det är inte alls ovanligt att mamman anklagar pappan för våld och övergrepp, speciellt om barnet är en flicka. Det har sedan länge betraktats som "vårdnadstvisternas atombomb" d v s att anklaga pappan för övergrepp i syfte att få den enskilda vårdnaden.

Det tråkiga är bara att det finns så oerhört liten kunskap om sk vardagspsykopater och våld och övergreppens mörkertal är fortfarande ENORMA. Så jag tror snarare att det är långt vanligare med övergrepp än att någon bemödar sig att falskeligen anklaga någon för dessa avskyvärda brott, särskild med tanke på att det dessutom är olagligt att göra så.

Det är ju helt ostrafbart att anklaga falskt. Att bli anklagad för sexuella övergräpp på sitt barn, hela livet blir förstörr

Det är straffbart och det går visst att dömas för det. Däremot är det sant, många kriminella blir aldrig fällda eller ens åtalade och går fria. Inte ens många förresten, merparten. Så ser det ut i samhället idag.
Och tänk de otaliga fallen där människor påstår att de är falskeligen anklagade fast bevisvärdet inte går att leda till fällande dom, de personerna kan få vårdnaden om barnen och övergreppen fortsätter....DET om något förstör människor för alltid.

Blir det undersökning på barnet vid en falsk aälan, bör det utredas som våldtäkt på barnet, ett brott mot barnet, även falsktillvitelse, det är brott emot den anklagade, båda är brott som.måste drivas i civilmål

Utifrån egen erfarenhet är ett stort problem inom detta områden att motpart så enkelt kan spela ut rättssystemet mot BUP och Socialtjänsten. I mitt fall lyckades mamman hålla mig borta i över två år efter nedlagd förundersökning. Är du icke vårdnadshavare har du inte journaler eller annan info, du slåss mot någon som själv kan välja ut vad man vill visa i rätten. Equal arms? Nja. Och slutligen behöver inte anklagelsen vara en faktor, då är tiden man vart borta det - en strategi som säkerligen fungerar extremt väl om man inte har all den tur jag haft i min egen traumatiserade version av ovan nämnda situation. Dvs motparten anklagar, drar ut på tiden och slutligen faller du på det och får varannan helg om du har tur. Olyckligt, och mot alla principer om samma förutsättningar i rätten.

Tack för programmet. Rekommenderar Annika Rejmer som nämns, duktig akademiker.

Det är mycket vanligt med vårdnadstvister när misstankar om övergrepp uppkommer. Det finns ett stort mörkertal. Och anklagelserna vänds direkt till att mamma skulle vara psykiskt ostabil och endast utöva anklagelser för att få ha barnen för sig själv. Tre i varje klass utsätts för sexuella övergrepp i snitt. Om förövaren är duktig på att manipulera, charmig, (ej invandrare, eller på samhällets botten, hemskt men sant) svensk så är det omöjligt att övergrepp skett enligt rättsväsendet. Övergrepp förekommer inte bland svenska tillsynes vanliga män, förövare är oftast fantastiska manipulerare och duktiga på att spela offer.

Blir verkligen riktigt ledsen när jag läser hur ni skriver. Jag gick ur en relation där våld förekom dagligen i flera år både psykiskt och fyskiskt, jag blev med barn med den mannen tyvärr och det var då den fysiska våldet började. Det tog tid för mej att förstå vad jag levde i eftersom en människa som misshandlar en bryter sakta ner en psykiskt först.. Vår familjesitivation va inte mamma, pappa, barn.. Jag levde ihop med honom i vågor, jag fick ta hand om de barnet själv med hjälp av mina föräldrar. När våldet blev kraftigare och han höll på trycka sönder mig, började ta tag i vår son så bestämde jag mig för gå därifrån... Han blev dömd och efter han kon ut ur häktet försökte jag få pojken att träffa sin pappa men intresset va inte stort. Pojken mådde inte bra efter korta umgängen, spydde och kissa ner sig. Efter att han bara varit hos mej i åtta månader och pappan inte brytt sig att kontakta oss, så dök han upp med en vårdnadstvist. Efter första umgänget själv kom pojke hem med blå märken som polisen blev oroliga över också, jag höll honon hemma ifrån ett umgänge och då visa och berätta min son att hans bror tryckte in fingrar och snopp i hans rumpa. Ska ni anklaga mig för att jag är en sjuk mamma för jag blir rädd när min son visar och berättar saker som skrämmer och oroar en. Några dagar efter så berättar han för utomstående att hans bror suger på hans snopp. Han visade sen flera tillfällwn att något hade hänt, genom att vilja trycka in sin egen snopp i andras munnar. Alla kan ni inte dra över en kant, att det finns sjuka människor som hittar på och anklagar.har ställt till så min son får ingen hjälp, så ta tänk igenom vad ni strider och hittar på i vårdnads tvister en dag kanske det är era barn som verkligen blir utsatta för sexuella övergrepp och blir slagna. Då är det inte bara att slå ett samtal till någon myndighet eller 112 och tro att ni får hjälp och stöd. Det blir ett helvete som äter upp dig som förälder, kanske det skulle finnas en kurs i skolan där man får lära sig vad som är rätt och fel. Jag hoppas att någon vid högre makter läser detta och förstår att ni utsätter även många barn för våld på grund av sjuka tolkningar.