Skip to content

Personligt betalningsansvar för företagare kan tas bort – professor ser över skattereglerna

Professor Eleonor Kristoffersson vid Örebro universitet som har fått en halv miljon kronor i forskningsanslag. Foto: Johan Dalhäll/TT och Örebro universitet.

Rädslan för att behöva betala ett företags skatter med privata pengar gör att livskraftiga företag sätts i konkurs. Nu ska forskare hitta nya skatteregler som stoppar de onödiga konkurserna.

 

Det är professor Eleonor Kristoffersson vid Örebro universitet som har fått en halv miljon kronor i forskningsanslag för att jämföra Sverige med andra länder när det gäller styrelseledamöters personliga betalningsansvar för ett aktiebolags skatter. 

Hon genomför studien tillsammans med Ylva Larsson, lärare på Örebro universitet med stor erfarenhet från Skatteverket.

Studien finansieras av Torsten Söderbergs stiftelse.

Målet är att se om det finns bättre sätt att balansera behovet av att skydda skatteintäkterna mot ett företags möjligheter att klara sig ur ett besvärligt läge.

I Sverige kan företrädarna för ett aktiebolag, till exempel styrelsen, få betala skatterna med egna pengar om bolaget i sig inte gör det.

Finland är det land av de nordiska länderna som har lägst grad av personligt ansvar för inbetalning av skatter.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

2 comments

Samtidigt kan man även se över Kfms REX och att när ansökan om BF inkommer, så kommer det med automatik in i REX och därmed publiceras i kreditregistren. Detta oavsett om BF bestridits eller ej.
Hela verksamheten med s.k. bluffakturor bygger på det att företaget hamnar i Kfm register oavsett om det är riktigt eller ej. Om det bestrids, så ligger det i alla fall kvar i REX och i väntan på att TR skall hantera det, vilket kan vara rätt lång tid på vissa TR. 6 månader i ett fall.
Företaget är alltså ej kreditvärt under denna period och det har medför missade order och t.o.m. konkurs i några fall.

Det vore verkligen rimligt reformera lagen/tillämpningen av lagen.

I en studie borde man studera utdömda skatter som ställföreträdaransvar och hur stora/små av beloppen som verkligen blev inbetalda. Det är ju så att många gånger med miljonbelopp, blir aldrig något betalt.

Vidare så är samhällskostnaden stor för alla företag som satts snabbts i konkurs istället för att försöka rädda dem p.g.a. hårda regler för ställföreträdaransvar.

Det borde finnas en "ventil" där företag kan redovisa sina skatter rätt, men vid betalningsproblem normalt får en avbetalningsplan på upp till 6 månader. Den "ventilen" borde inte innebära ställföreträdaransvar. Det är ungefär vad som är möjligt hos leverantörer vid problem, få en avbetalningsplan på 6 månader - så det borde staten också ha som system - lönsamt för alla "att ha kunden kvar".

Vidare borde det vara system, för vikta kravet, så att det går att betala, med en vanlig lön/inkomst. Kanske ha ett maxbelopp på 10.000 kr/månad under 24 månader och liknande. Istället stora belopp - direkt till KFM, så det verkligen inte ska gå betala.

Lycka till med Ert arbete!