Skip to content

Ett av hundra polisärenden kopplas till nyanlända - "de flesta ärendena gäller svenska medborgare"

Polis och asylsökande vid en gränskontroll på Hyllie station utanför Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

En procent av svenska polisärenden kan kopplas till så kallade nyanlända - alltså flyktingar och migranter. Det visar en sammanställning som DN har gjort av ärenden som polisen har rapporterat under den tidigare hemliga "kod 291".

 

 - Om man ser till det stora kollektivet så motsvarar siffrorna normalbilden för polisens ingripanden, säger Thomas Wallberg, nationell kommenderingschef på polisens Nationella operativa avdelning till DN.

- Skillnaden är att detta kollektiv är sammanpressat på en liten yta. När ett brott begås på denna lilla yta så förknippas det lätt med hela kollektivet.

Registreras med kod
Polisärenden som kopplas till nyanlända som söker uppehållstillstånd eller väntar på kommunplaceringar registreras med en särskild kod. Ärendet registreras med koden oavsett om den nyanlända personen är misstänkt för brottet eller är utsatt för brottet.

Enligt SvD har 5 000 ärenden med koden för nyanlända registrerats i polisen register för utryckningar.

DN har i sin tur jämfört detta med den totala andelen ärenden som registreras i samma register. Det visar sig då att de nyanlända kan kopplas till mindre än en procent av alla ärenden. 

Enligt DN:s uppgifter ser det ut på ett liknande sett även i polisens register över anmälningar.

"Ganska lite"
Felipe Estrada, professor
 i kriminologi vid Stockholms universitet säger till tidningen att siffrorna visar en annan verklighet än den som tidigare har kommit fram i media. 

Med tanke på den enorma uppmärksamhet som brottsligheten bland nyanlända har fått under det senaste halvåret så låter en procent som ganska lite. Det betyder att 99 procent av det som polisen gör inte kan kopplas till nyanlända.

Estrada fortsätter.

- Vi vet att de allra flesta brott som begås i Sverige, och de allra flesta ärenden som polisen behöver arbeta med, gäller svenska medborgare. Så har det varit och så kommer det förbli.

Dagens Juridik har tidigare rapporterat att polisen inte ville lämna ut uppgifter om vilka resurser som läggs på arbetet med flyktingar och migranter - både när det gäller brottsbekämpning och verksamheten med gränskontroll och utlänningskontroll. Detta trots att myndigheten fört särskild statistik över detta under den tidigare hemliga koden "291".

 

 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt