Skip to content

Ett av hundra polisärenden kopplas till nyanlända - "de flesta ärendena gäller svenska medborgare"

Polis och asylsökande vid en gränskontroll på Hyllie station utanför Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

En procent av svenska polisärenden kan kopplas till så kallade nyanlända - alltså flyktingar och migranter. Det visar en sammanställning som DN har gjort av ärenden som polisen har rapporterat under den tidigare hemliga "kod 291".

 

 - Om man ser till det stora kollektivet så motsvarar siffrorna normalbilden för polisens ingripanden, säger Thomas Wallberg, nationell kommenderingschef på polisens Nationella operativa avdelning till DN.

- Skillnaden är att detta kollektiv är sammanpressat på en liten yta. När ett brott begås på denna lilla yta så förknippas det lätt med hela kollektivet.

Registreras med kod
Polisärenden som kopplas till nyanlända som söker uppehållstillstånd eller väntar på kommunplaceringar registreras med en särskild kod. Ärendet registreras med koden oavsett om den nyanlända personen är misstänkt för brottet eller är utsatt för brottet.

Enligt SvD har 5 000 ärenden med koden för nyanlända registrerats i polisen register för utryckningar.

DN har i sin tur jämfört detta med den totala andelen ärenden som registreras i samma register. Det visar sig då att de nyanlända kan kopplas till mindre än en procent av alla ärenden. 

Enligt DN:s uppgifter ser det ut på ett liknande sett även i polisens register över anmälningar.

"Ganska lite"
Felipe Estrada, professor
 i kriminologi vid Stockholms universitet säger till tidningen att siffrorna visar en annan verklighet än den som tidigare har kommit fram i media. 

Med tanke på den enorma uppmärksamhet som brottsligheten bland nyanlända har fått under det senaste halvåret så låter en procent som ganska lite. Det betyder att 99 procent av det som polisen gör inte kan kopplas till nyanlända.

Estrada fortsätter.

- Vi vet att de allra flesta brott som begås i Sverige, och de allra flesta ärenden som polisen behöver arbeta med, gäller svenska medborgare. Så har det varit och så kommer det förbli.

Dagens Juridik har tidigare rapporterat att polisen inte ville lämna ut uppgifter om vilka resurser som läggs på arbetet med flyktingar och migranter - både när det gäller brottsbekämpning och verksamheten med gränskontroll och utlänningskontroll. Detta trots att myndigheten fört särskild statistik över detta under den tidigare hemliga koden "291".

 

 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

10 comments

If you torture the data long enough, it will confess to anything.

Nedan citat från: https://leokramar.wordpress.com/2016/02/09/dn-har-fel-om-flyktingbrott/
"Det skulle vara en glädjande nyhet om det var så som det står i DN:s rubrik. Så är det emellertid inte. STORM är polisens register över alla anmälningar per radio och telefon och det innehåller inte bara brott, där finns allt från efterlysta personer, psykiskt sjuka, bortsprungna barn, hundar och katter, trafikförseelser, trafikolyckor, arbetsolyckor, persontransporter, eskort, hjälpservice, sjukdomsfall och körkortskontroll till saknade cyklar, skadade djur, hittegods, ”förargelse” och ”ofog av barn”.

Det är lätt att inse att den övervägande majoriteten, kanske 90 procent av de i STORM registrerade anmälningar inte gäller allvarligare brottslighet, sådant som medierna rapporterar från flyktingförläggningar."

Märkligt (Eller kanske inte) att inlägg ett är anmält som opassande då det hänvisar till helt korrekta fakta runt medieankan och den uppenbara bluffrapporten som en snusktidning utfört baserat apå agendasättande journalistik.
Ett anonymt polisbefäl som med erfarenhet av ledningscentralen berättar mer om STORM i ett långt men lärorikt om polisens arbete i ett brev till Tino Sanandaj.
Citat: ” Nu senast fick jag en smärre hjärnblödning när jag läste om DNs fullständigt missvisande "statistik". STORM är som sagt ett arbetsverktyg där, bland annat, det en polispatrull yttre tjänst gör under ett arbetspass registreras. Varje händelse renderar i en händelserapport eller HR.
Jag tänkte visa hur händelserapporter från ett vanligt arbetspass kan se ut för en patrull. Efter utsättning riktar patrullen upp och vill ha sin första händelserapport, avrapportering från passet innan.
* Patrull åker ut och ser kanske en bil som saknar registreringsskylt, stoppar den och får händelserapport.
* RLC, region ledningscentralen, anropar patrullen. En hund ska köras till hundstallet, händelserapport.
* Patrullen hinner precis börja övningskjuta när ledningscentralen ropar ut ett stort bråk på ett asylboende. 10-15 personer inblandade. Fyra vanliga patruller och en hundpatrull beordras, händelserapport.
* Patrullen ställer efteråt upp en trafikkontroll, händelserapport.
* Ingen träff i trafikkontrollen så patrullen anhåller om att få åka in och avrapportera en anmälan misshandel från asylboendet, händelserapport.
* Efter detta får patrullen köra en handräckning. En ungdom från LVU-hem som ska till tandläkare och tillbaka, händelserapport.
* Patrullen är klara och stoppar en bil när de är på väg in för att sluta på polisstation. Ingen åtgärd, händelserapport.
Vidare, och här är största felkällan i DN, renderar varje samtal från allmänhet, andra myndigheter och patruller i en händelserapport i STORM. De flesta beordras inte patrull på. Exempel: Agda såg en skum bil utanför sitt hus i förrgår, händelserapport. Janne ska bedriva skyddsjakt på vildsvin, händelserapport. Stina tror att hennes granne släpper in giftgas genom hennes ventilation, händelserapport. Leffe ringer och frågar om han får köra en avställd bil till verkstad, händelserapport. Som du ser i ovan exempel är den majoriteten av alla händelserapport i STORM småsaker. Det går därför inte att bara ställa alla R291 mot det totala antalet händelserapporter, vilket ett barn skulle förstå, men tydligen inte DN.
Just gällande kodningen R291 finns det ett stort mörkertal. R291 bör i min mening inte användas som "statistik" utan som en av flera indikatorer på hur läget i polisområdet ser ut gällande flyktingproblematiken.

Det är mängder av brott som vi "vet" är flyktingrelaterad men inte kan koda med R291. Till exempel alla personrån där vi inte lyckas gripa gärningsmännen men där vittnesuppgifter tyder att detta med störst sannolikhet är ensamkommande flyktingungdomar. På grund av arbetsbelastningen glömmer vi även ofta att lägga på relationskod 291 bland alla de andra koder som ska läggas in. Om du vill får du använda min text så gemene man förstår felaktigheten i DNs vilseledande rapportering. Jag vill dock vara anonym då Polismyndigheten inte uppskattar öppenhet”

En annan anonym polis skriver: "På tal om DN's inlägg. STORM innehåller inte all information i ett ärende, det är fullständigt missvisande att använda STORM som ett redskap som DN gjort. Jag arbetar själv inom polisen och har läst i STORM dagligdags i över 6 år. STORM är den initiala informationen som går ut till de patruller som skall arbeta i ärendet. Alla med sunt förnuft förstår att informationen som går ut initialt ofta inte är helt korrekt.

Den information som kommer fram efter att patrullen har arbetat klart i ärendet hamnar ofta *inte* i STORM utan i den anmälan som poliserna upprättar. Blir uppriktigt sagt förbannad när jag fick reda på att det är en STORM-analys som ligger bakom de siffror DN redovisar.
STORM är dessutom som du korrekt skriver fullständigt nedlusad med ärenden så att det är en gigantisk uppgift att gå igenom alla ärenden bara för en vecka i Stockholm. Lägger vi till hela Sverige så blir uppgiften omöjlig om man skall publicera i februari 2016!

Man måste även gå igenom samtliga anmälningar som upprättas och jämföra dessa mot STORM versionen som inte är sekretessbelagd om det man skriver inte skall vara rent påhitt. DN ljuger återigen och visar återigen upp hur de driver en medveten agenda där de inte skyr några som helst medel. Du får använda vad jag skrivit om du vill men jag vill inte framträda med mitt namn"
Vore det inte bättre att bara redovisa exakt statistik över anmälda brott uppdelat efter brottstyp och hur ofta flyktingar är inblandade?

Det blir väl uppenbart för allt fler att mediesverige och okunniga, verklighetsfrämmande politikerbroiler fullständigt tappat kontrollen över etik och moral avs. sin uppgift som folkvalda och förmedlare av korrekt information till allmänheten.
Rötan sitter djupt och liket har börjat stinka.
Ps.
Ni som ser ovanstående som "näthat" (det finns väl fortfarande några sådana förvirrade själar) kan ju kontra med uppgifter som motsäger faktasubstansen i ovanstående istället för att klicka "opassande".
Ds.

För gemene man ett enklare sätt att få en uppfattning om hur brottsligheten är fördelad mellan olika etniska grupper är att ta en titt på tavlan "Dagens mål" i valfri större tingsrätt i valfri storstadsregion.
Den visar i alla fall vilka händelser som en representant för rättsväsendet (en åklagare) bedömt som brottslig handling som har chans att leda till fällande dom.

Hmm En liten fuling?
Termen "Nyanlända" hinner kanske varken utföra några brott och än mindre lagföras för desamma innan de blir "asylsökare" och/eller svenska medborgare?
Man kanske, för att åtm VERKA seriös ska ta med alla parametrar om man vill ge sken av att publicera ett faktaunderlag?
Det är ju inte Svensk medias grej visserligen, men ändå?
Rapporten av Kriminalvården som visar att 52 procent av de med långa fängelsestraff 1997-2009 (det är väl knappast mer angenäma siffror för gruppen nu) är födda utanför Sverige kanske speglar verkligheten i ett annat perspektiv :
https://www.kriminalvarden.se/globalassets/publikationer/forskningsrappo...
Relaterat till gruppantalet är det ju katastrofala siffror.
Liknande statistik från våra grannländer stärker bilden ytterligare.
Dessutom vore det väl underligt om inte svenskar var i majoritet i kriminella sammanhang.
I Afghanistan är väl förmodligen Afghaner i majoritet och i Kina Kineser?
Räcker det men att kunna bygga med lego för en anställning som journalist numera?

Ännu ett scoop i DN. Det ska bli mer av den varan har Peter Wolodarski lovat.
Varför återges detta politiska utspel från Dagens Nyheter i Dagens Juridik? På detta sätt? Finns det ingen självkritik?

Mycket befogad frågeställning.
Men till och med vårt påstått objektiva public service verkar apa efter vilken smörja dessa blaskor än producerar.
Aftonbladetägda TT bl.a. tillskrivs ett alldeles för stort värde avs seriositet.

Felaktigheten i att använda STORM som underlag redovisas av andra ovan. Jag nöjer mig därför med att hänvisa till annan statistik rörande invandrares brottslighet. Enligt Brås rapport från 2005 stod de med utländsk bakgrund för ca 40 procent av samtliga brottsmisstänkta och ca 50 procent för grova våldsbrott. Kriminalvårdens rapport visar att ca 52 procent av de med långa fängelsestraff är utrikes födda.

DN vilseleder oss genom att prata om medborgare i stället för invandrare: ”Vi vet att de allra flesta brott som begås i Sverige, och de allra flesta ärenden som polisen behöver arbeta med, gäller svenska medborgare”

Även de flesta första generationens invandrare har också svenskt medborgarskap. Det svenska medborgarskapet delas lättvindigt ut efter några få år i landet. Endast 8 procent av landets befolkning saknar ett sådant. Denna grupp utgör emellertid ca 29 procent av de i fängelse. Räkna själva på överrepresentationen...

Märkligt vad svårt det är för vissa att acceptera sanningen. Här talas det om invandrare och flyktingar är ett gäng bovar som upptar merparten av polisens arbete. Fängelserna är fyllda av flyktingar eller fd. flyktingar osv.
Nu när DN vänt på alla stenar och kommit fram till att brott från flyktingar eller fd. flyktingar ligger på nivån 1 procent dammas extremhögerns lögner av för att visa att DN:s siffror är fel. Jag tror definitivt mer på DN än extremhögerns propagandamakare!

Du behöver inte tro på någon. Enklast är om du räknar själv med öppna ögon.
Med normal analysförmåga kan man själv ser att DN har gjort ett grovt fel. DN har jämfört äpplen och päron.

DNs undersökning är ungefär som om att jämföra våra 26,5 miljoner besök i vården för benbrott, förkylningar, eksem, hälsoundersökningar, osv, med att 9000 män får prostatacancer per år, och sedan skriva att prostatacancerfall inte är allvarligt eftersom det är ju bara 9000 besök jämfört med 26.5 miljoner sjukvårdsbesök.

Du skriver att DN vänt på varje sten.. Men det har de inte gjort. För att det skall bli riktigt så måste man jämföra händelsetyp för händelsetyp, vilket är månader av arbete.
Man kan inte jämföra ett bråk vid en flyktingförläggning anmält i registret RAR, med en överkörd katt rapporterad som händelse i STORM.

DN har alltså jämför 5000 polisanmälningar i registret RAR mot 557.000 allmäna händelser i registret STORM.
Men majoriteten av alla händelserapporter i STORM är småsaker, t.ex hund körs till hundstallet, Tant Agda ringer och säger att det står en mystisk bil på gatan, en bil utan ljus stoppas för kontroll, det ligger en överkörd katt på vägen osv. Signaturen Gustav ovan, skriver bra om det.

@linnar: " Nu när DN vänt på alla stenar och kommit fram till "
När man läst dit inser man att man inte ens skulle börjat...
Det blir ju bara värre.
Men tack för att du gestaltade normbilden av en verklighetsförnekare.
Vad är det du inte förstår av kritiken mot den försåtliga "undersökningen" godtyckligt producerad av den självutnämnt agendasättande skandalblaskan?
Läs innantill för guds skull!
@Enkelt försöker förklara för dig, men jag tror faktiskt inte att det ens är lönt att försöka.
Det finns helt enkelt inga pekböcker om saken.