Skip to content

"Släckte också ett liv i tillblivelse" - skärpt straff för mord på gravid ex-flickvän

När den 24-årige mannen ströp sin före detta gra-vida flickvän dödade han inte bara henne - "han släckte också ett liv i tillblivelse". Detta är för-svårande anser hovrätten och skärper därför straf-fet till livstids fängelse.

 

Kvinnan påträffades död i sin ex-pojkväns lägenhet i Vårgårda i somras. Hon var då gravid i vecka 20.

Kvinnan hade blivit strypt och hade så omfattande skador i ansiktet att hon först inte kunde identifieras.

Greps i Tyskland
Den 24-årige ex-pojkvännen greps cirka två veckor senare i Tyskland misstänkt för mord och åtalades senare vid Alingsås tingsrätt. Han erkänner misshandel och vållande till annans död men nekar till mord.

Utredningen visar att 24-åringen inte hade accepterat att förhållandet var över - och särskilt inte att kvinnan hade kontakt med en annan man samtidigt som hon väntade hans barn.

Den aktuella kvällen hade kvinnan stämt träff med 24-åringen utanför hans bostad för att visa bilder från en ultraljudsundersökning som hon hade genomgått under dagen. Enligt 24-åringen hade de börjat gräla och han hade slagit ”sju till tio hårda knytnävsslag i ansiktet” på henne och därefter släpat in henne i lägenheten där hon hade fallit ihop”.

18 års fängelse
Tingsrätten konstaterade att det var bevisat att mannen hade strypt kvinnan till döds. Straffvärdet för mordet motsvarade i och för sig livstids fängelse men med hänsyn till att mannen också utvisades på livstid bestämdes straffet till 18 års fängelse.

Han dömdes också att betala 225 000 kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga.

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige som nu skärper straffet till livstids fängelse.

Släckte liv i tillblivelse
Precis som tingsrätten konstaterar hovrätten att det endast finns försvårande omständigheter. En av dessa är att strypningen föregicks av en misshandel med tydliga inslag av övervåld.

Hovrätten skriver dessutom i sina domskäl:

"Till detta kommer att MÄ (kvinnan) var gravid och att graviditeten dessutom var tämligen långt framskriden, vilket X (den tilltalade) var väl medveten om. Enligt hovrättens mening är detta i hög grad försvårande, eftersom X genom att strypa MÄ inte bara dödade henne, utan också släckte ett liv i tillblivelse. Mot bakgrund av det anförda anser hovrätten att brottets straffvärde ligger på livstidsnivå." 

Hovrätten konstaterar att ”utomordentligt starka skäl” talar mot utvisning - bland annat att 24-åringen har en stark anknytning till Sverige. Trots detta anser hovrätten att brottet är så allvarligt att det finns synnerliga skäl att utvisa honom. Hovrätten fastställer därför utvisningsbeslutet.

En nämndeman är skiljaktig i utvisningsfrågan och vill upphäva utvisningsbeslutet.

 

Foto: Hasse Holmberg/TT

  • Alt-texten
    Sophia Lindstedt

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt