Skip to content

Ökade miljoner till brottsofferjourerna - "spelar väldigt viktig roll"

Brottsofferfonden vid Brottsoffermyndigheten fördelar drygt 26 miljoner kronor till ideellt brottsofferarbete och till forskning. Brottsoffer-jouren Sverige och landets lokala brottsofferjourer får kraftigt ökade bidrag för år 2016.

 

- Det är angeläget att det finns stöd till brottsoffer i hela landet och de ideella organisationerna spelar en väldigt viktig roll i det arbetet, säger Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.

75 procent till organisationer
Regeringen beslutade i november att minst 75 procent av Brottsofferfondens medel under hela 2015 ska gå till organisationer i det civila samhället som bedriver brottsofferstödjande verksamhet.

Rådet för Brottsofferfonden har nu beslutat att öka stödet för Brottsofferjouren Sverige och för lokala brottsofferjourer för nästa år.

Riksorganisationen får en ökning med 3 miljoner kronor upp till totalt 10 miljoner kronor och lokala brottsofferjourer får ett verksamhetsstöd på totalt 3,5 miljoner kronor.

Utöver det får ett flertal ideella organisationer finansiering från fonden för olika brottsofferinriktade projekt.

Ökning även för vittnesstöd
Rådet för Brottsofferfonden ger också ett tillfälligt ökat stöd till de föreningar som bedriver vittnesstödsverksamhet i landet.

- Många av de som kommer till en domstol vill ha information, stöd och hjälp. Med trygga förhörspersoner ökar möjligheterna att utreda och genomföra en rättssäker prövning av ett brott, säger Annika Öster.

Brottsofferfonden finansierar även tio forskningsprojekt. Åtta projekt får finansiering för sitt andra eller tredje och sista år, medan två projekt är helt nya. De handlar om könsstympning av flickor och kvinnor och om våld mellan ungdomar i nära relationer.

 

 

Foto: Jessica Gow / TT

 


  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt