Skip to content

Livstid för terroristbrott i Syrien - tingsrätten gick på åklagarens linje

En av de dömda männen i samband med rättegången.

Göteborgs tingsrätt dömde idag de två män som åtalats för terroristbrott i Syrien 2013 till livstids fängelse. Båda männen nekar till brott.

 

Männen, 30 och 32 år gamla, har enligt domen under våren 2013 stridit mot den syriska staten i en våldsbejakande islamistisk grupp med kopplingar till den så kallade Nusra-fronten, som i sin tur är en del av al-Qaida men delar flera av terrorgruppen Islamiska statens målsättningar.

Avskurna halsar
Männen döms för att under samma period ha mördat två andra män som fått sina halsar avskurna inför rullande kameror. Morden har inte utförts av männen själva, men de ska ändå anses som gärningsmän på grund av sitt aktiva deltagande - bland annat i form av val av mordplats och instruktioner till dem som utför gärningarna.

Åklagaren har dock i första hand inte yrkat på att gärningarna ska rubriceras som mord, utan som terroristbrott eller folkrättsbrott eftersom de har skett inom ramen av en väpnad konflikt.

Tingsrätten anser, trots männens nekande, att det är styrkt att de båda männen har medverkat till gärningarna på ett sätt som gör att de ska anses som medgärningsmän.

Morden och filmningen har enligt domstolen också vara avsedda att injaga allvarlig fruktan hos den del av befolkningen i Syrien och andra länder som inte tror på ”den rätta muslimska läran” – något som gör att gärningarna ska rubriceras som terroristbrott. Det handlar enligt tingsrätten om rena avrättningar som har utförts med stor hänsynslöshet.

"Allvarligaste fallen"
Brotten ska också anses tillhöra kategorin med de allvarligaste fallen av mord och påföljden ska bestämmas till livstids fängelse.

32-åringen skottskadades hösten 2013 i huvudet och är sedan dess rullstolsburen med en svår hjärnskada som gör att han behöver assistans dygnet runt. Hans hälsotillstånd kommer dock inte att allvarligt försämras av en långvarig fängelsevistelse och hjärnskadan gör heller inte att verkställigheten av fängelsestraffet skulle bli särskilt plågsam, anser tingsrätten. Det finns därför ingen anledning att döma ut någon annan påföljd i hans fall än i 30-åringens, menar domstolen.

 

 

Foto: Adam Ihse/TT

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt