Skip to content

Kvinna fick upp bevismål i HD utan RÅ - 14 års fängelse för mordförsök

Mannen åtalades för att ha kastas ut sin hustru från balkongen. Han dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten. Kvinnan överklagade - utan stöd från riksåklagaren - till Högsta domstolen och begärde att HD skulle klargöra "var den nedre gränsen för beviskravet ställt utom rimligt tvivel egentligen går". HD dömer nu mannen för mord-försök till 14 års fängelse.

 

Mannen dömdes av Södertälje tingsrätt till nio års fängelse för mordförsök. Enligt tingsrätten var det styrkt att han hade kastat ut sin fru från balkongen till deras bostad på sjätte våningen.

Kvinnan fick svåra skador och var nedsövd i fem veckor. Hon drabbades inledningsvis av total minnesförlust men återfick med tiden minnesbilder från händelsen.

Brist på annan bevisning
Tingsrätten ansåg - trots brist på annan entydig bevisning - att hennes uppgifter om händelseförloppet skulle läggas till grund för bedömningen.

Den fällande domen överklagades till Svea hovrätt som friade mannen. Hovrätten ansåg att kvinnans tillförlitlighet kunde ifrågasättas och att det i brist på stödbevisning inte var ställt bortom rimligt tvivel att mannen verkligen hade kastat henne från balkongen.

Kvinnan överklagade den friande domen till Högsta domstolen som meddelade prövningstillstånd. Hon åberopade där ny bevisning och begärde att HD skulle klargöra "var den nedre gränsen för beviskravet ställt utom rimligt tvivel egentligen går".

HD konstaterar nu att den tekniska och rättsmedicinska utredningen visar att kvinnans fall från balkongen har föregåtts av att hon har fått blödande sår och att hennes kropp har varit utsatt för våld även efter det att hon har blivit blodig.

Kraft i sidled vid fallet
HD konstaterar också att kvinnan vid fallet landade drygt två meter ut från balkongen och att sakkunniga i målet har vittnat om att detta knappast kan ha skett utan någon kraft som har verkat i sidled.

HD anser att bevisvärdet av kvinnans uppgifter i sig visserligen är lågt men att uppgifterna får starkt stöd av den övriga bevisningen. HD kommer således fram till att det är ställt bortom rimligt tvivel att den tilltalade - efter att först ha misshandlat kvinnan - har kastat eller släppt henne från balkongen med avsikt att hon skulle slå ihjäl sig.

Mannen döms därför för mordförsök till 14 års fängelse. HD väger då in att brottet begicks av en närstående i familjens hem och att kvinnan fick skador för livet.

 

 

Foto: Lars Pehrson/TT

 


  • Alt-texten
    Eva Clasö

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt