Skip to content

Försvarsmakten stöttar Migrationsverket - men får inte utöva myndighet

I slutet av september vände sig Migrationsverket till en rad olika myndigheter för att fråga om de kan stötta med personal under den pågående flyktingsituationen. Nu får myndigheten förstärkning - från Försvarsmakten.

 

- Den situation som vi befinner oss i är en nationell angelägenhet och då krävs det att myndigheter samarbetar, så det här är ett välkommet stöd, säger Margareta Johnson, krisledare i region Väst på Migrationsverket.

- De fem personer från Försvarsmakten som nu gått in i vår stab kommer bland annat att hjälpa till med att hantera informationsflödet, sammanställa uppdrag och lägesrapporter, 

30 personer
Sammanlagt handlar det om ungefär 30 personer från Försvarsmakten som ska stötta alla Migrationsverkets sex regioner.

Försvarsmakten ska bland annat bidra med stöd till Migrationsverkets personal.

Stödjande roll
Arbetet får inte innebära myndighetsutövning, utan det kan istället handla om hjälp med exempelvis logistik och beredskap.

- Försvarsmakten har en viktig stödjande roll när samhället utsätts för kriser. Det är viktigt att vi stödjer med det vi kan utan att det påverkar vår huvuduppgift, säger Mats Gyllander, informationschef vid Luftstridsskolan.

Sedan tidigare stöttar personal från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) också Migrationsverket. Enligt myndigheten pågår också diskussion med andra myndigheter om möjligheten att bidra med personal.

 

Foto: Drago Prvulovic / TT

 

 


  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt