Skip to content

Stort hemlighetsmakeri kring åklagarnas förhör med Julian Assange

Chefsåklagare Ingrid Isgren, Julian Assange och överåklagare Marianne Ny.
Chefsåklagare Ingrid Isgren, Julian Assange och överåklagare Marianne Ny.

Överåklagare Marianne Ny har lämnat en begäran om rättslig hjälp till Storbritannien och en fram-ställan till Ecuador om att få förhöra Julian As-sange på Ecuadors ambassad i London under sommaren - "någon gång under perioden juni-juli 2015" som åklagarmyndigheten skriver.

 

När alla nödvändiga tillstånd och arrangemang är klara kommer utredningsåtgärderna att genomföras på plats i London av biträdande åklagaren i ärendet - chefsåklagare Ingrid Isgren.

Utredare från polisen kommer också att medverka.

Åklagarmyndigheten är i övrigt mycket förtegen om förhöret och understryker att "information om tidpunkt för detta inte kommer att lämnas".

Chefsåklagare Ingrid Isgren kommer inte heller att ge några intervjuer under besöket i London, förundersökringssekretessen kommer att upprätthållas strikt och några resultat av förhöret och andra utredningsåtgärder kommer inte att lämnas.

 

Foto: Roger Vikström och Kirsty Wigglesworth/TT

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Givetvis är åklagarmyndigheten "förtegen" samt anger tidpunkten för förhöret lagom oprecist. Överåklagare Marianne vill nämligen ha minimal mediabevakning när hon kryper till korset och reser tlll London, trots långvarigt hårdnackat motstånd. Det lär inte gå så bra, om vi säger så.

Det är konstigt att det omöjliga blev möjligt så här plötsligt.

Plötsligt händer det.

Först förklarade åklagaren för engelsk domstol att hon redan för avsikt att väcka åtal mot Assange.
Där efter hävdade hon att länge att det inte tillåtet att förhöra Assange i England.
Sedan gick det bara inte att förhöra honom om han inte fanns på plats i Sverige utifall hon behövde väcka åtal mot honom.

Och som en RÅ-blixt från himmelen går det plötsligt att förhöra honom i England. Och det är till och med lagligt att göra det.
Köp en lott. :)

Bra artikel. Tack för att du delar med dig.