Skip to content

Spelberoende kvinna vinner i hovrätten – slipper fängelse för grova bedrägerier

Göta hovrätt i Jönköping.
Göta hovrätt i Jönköping.

Kvinnan angav inte sig själv men begav sig själv till polisen och berättade om sina grova bedrä-gerier. På så sätt kunde brottsutredningen mot henne underlättas ordentligt. Det är ett av skälen till att hovrätten nu väljer bort fängelse som påföljd.

 

En kvinna dömdes i Jönköpings tingsrätt till fängelse i ett och ett halvt år för ett antal grova bedrägerier genom urkundsförfalskning. Kvinnan var spelberoende och hade psykiska besvär.

Använde makens namn
Eftersom hon själv redan var kraftigt skuldsatt hade hon finansiera sitt spelade genom att skriva under skuldebrev, kreditansökningar och liknande handlingar med sin makes namn. Sedan hade hon använt de falska handlingarna för att få banker att låna ut pengar.

Detta pågick under två års tid och lånen uppgick sammanlagt till drygt 380 000 kronor.

Tingrätten: Inga förmildrande omständigheter
Tingsrätten ansåg att brottens straffvärde var ett och ett halvt års fängelse. Domstolen konstaterade att kvinnan visserligen hade medverkat till utredningen genom att berätta om bedrägerierna, men att det var hennes make som hade angivit henne.

Det är bara om en person själv anger sig som det ska anses som förmildrande vid påföljdsvalet.

Tingsrätten menade även att utredningstiden på nästan ett och ett halvt år, i förhållande till det stora antalet bedrägerier, inte var så lång tid att det kunde anses vara förmildrande. Därför dömdes kvinnan till fängelse i ett och ett halvt år.

Hovrätten väljer bort fängelse
Kvinnan överklagade fängelsestraffet och Göta hovrätt går nu på hennes linje.

Hovrätten menar att straffvärdet ska anses lägre än det tingsrätten slagit fast. Domstolen pekar också på att kvinnan självmant begett sig till polisen för att redogöra för gärningarna och att detta underlättat utredningen ordentligt.

Kvinnan har också sökt hjälp för sitt spelberoende och genomgått behandling med gott resultat.

Mot bakgrund av detta ändras påföljden till villkorlig dom och 200 dagsböter.

Kvinnan ska också betala sammanlagt nästan 380 000 kronor i skadestånd till bankerna.

 

Foto: Johan NIlsson/TT

 

 

 


  • Alt-texten
    Hanna Hamrén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt