Skip to content

De vann rättegångstävlingen - om pappors rättigheter då barn föds utanför äktenskapet

Ashti Battê och Tobias Frandell

Juriststudenterna Ashti Battê och Tobias Frandell kan titulera sig vinnare av rättegångstävlingen ELSA Moot Court Competition efter finalen som har hållits vid Uppsala tingsrätt. Domarpanelen bestod av en namnkunnig skara jurister - bland annat justitierådet Thomas Bull som tidigare varit professor i konstitutionell rätt vid universitetet. 

 

Det är tredje året som studentföreningen ELSA i Uppsala arrangerar rättegångstävlingen. Temat är mänskliga rättigheter och årets case handlade om pappors möjlighet till vårdnad, umgänge och information för barn födda utanför äktenskapet. Tävlingen simulerar förfarandet i Europadomstolen.

- Det har varit intensivt och roligt från början till slut, och man blir mycket bättre på att uttrycka sig, både i tal och i skrift. Det är just under de hårt pressade minuterna när man står där och försvarar sig som man utvecklas som mest - och det är också då det är som roligast, säger en av vinnarna, Ashti Battê.

Rättsfall från Europadomstolen
Tillsammans med Tobias Frandell belönas han nu med en praktikplats hos på advokatfirman Delphi.

Juryn motiverar vinsten med att studenterna bland annat på ett föredömligt sätt använt rättsfall från Europadomstolen och att de har haft bra struktur på argumentationen.

”Motpartens invändningar bemöttes skickligt samtidigt som vinnarlaget kreativt förde in nya aspekter såsom DNA-teknik, evidenskrav och medicinska fakta.”

Namnkunniga domare
Domarpanelen bestod av Anna-Sara Lind, docent vid Uppsala universitet, Thomas Bull, justitieråd från Högsta Förvaltningsdomstolen, Martin Mörk enhetschef vid Diskrimineringsombudsmannen, Sebastian Scheiman från Centrum för Rättvisa samt Henrik Bengtsson från advokatfirman Delphi.

På andra plats placerade sig studenterna Simon Mellin och Linus Ekström.

 

Foto: Marcus Rönne

 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt