Skip to content

Juristprogrammen populärast även i höst - här är ordningen på universiteten

Juristprogrammen fortsätter att locka ett stort antal nya studenter. Inför hösten toppar jurist-programmen listorna när det gäller flest antal sökande.  

 

Sammanlagt har 385 512 anmälningar kommit in till höstens program och kurser på universitet och högskolor runt om i Sverige. Det innebär en minskning med ungefär en procent jämfört med fjolårets rekord, då Universitets- och högskolerådet fick in 390 970 anmälningar.

– Intresset för högskolestudier är fortfarande stort även om det blev ett litet tapp jämfört med ifjol, säger Susanne Wadsborn Taube, chef för avdelningen för antagning och studentstöd.

När det gäller de utbildningar som fått flest antal sökande totalt toppar juristprogrammen listan. Allra flest sökande hade juristprogrammet vid Stockholms universitet, följt av Uppsala på andra plats, Göteborg på tredje plats och Lund på fjärde plats.

Tittar man istället på vilka utbildningar som fått flest antal sökande i första hand så toppar Handelshögskolans kandidatprogram i Business and Economics. På andra plats kommer läkarprogrammet vid Karolinska Institutet i Stockholm och först på tredje plats finns juristprogrammet vid Stockholms universitet.

– Det är fortfarande de stora lärosätena som lockar flest sökande, bland annat beroende på att de har många av de eftertraktade specialistutbildningarna, säger Susanne Wads­born Taube. 

 

Foto: Gunnar Lundmark / TT

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt