Skip to content

Stämmer staten för Resanderegistret - "upprättades på etnisk grund"

Det så kallade Resanderegistret upprättades av polisen på etniskt grund. Det menar organisationen Civil Rights Defenders som idag stämmer staten på uppdrag av flera romer.

 

Det var hösten 2013 som Dagens Nyheter kunde avslöja att Skånepolisen fört ett register över 4 700 personer. De allra flesta av dem var romer och många, över tusen stycken, var barn.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden kom i sin granskning fram till att registret var olagligt och justitiekanslern gav de registrerade rätt till 5 000 kronor var med anledning av att registret hade brutit mot polisdatalagen. Säkerhets- och integritetskyddsnämnden ansåg dock inte att det handlade om ett etniskt register

– Flera myndigheter har ju konstaterat allvarliga brister med registret. Men man har inte konstaterat att de personer som finns i registret finns där på grund av den romska etniska tillhörigheten. Och för dem som är med i registret är det här väldigt viktigt, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders till Sveriges Radio.

Organisationen menar också att de utredningar som gjorts inte har varit tillräckliga. Chefen för Civil rights defenders, Robert Hårdh, säger till Sveriges Television att de försök som staten har gjort för att bringa klarhet snarare har lett till fler frågor.

­– Förutom att man missar den etniska aspekten har man inte kunnat hålla någon person ansvarig, säger Robert Hårdh till tidningen.

 

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt