Skip to content

Självmordshot allt större del av vardagen för Kronofogden och Försäkringskassan

På flera myndigheter, däribland Kronofogden är självmordshot från klienter en allt större del av de anställdas arbetsförhållanden. Det visar en rapport från Fackförbundet ST som Sveriges Television har tagit del av.

 

– Vi har undersökt arbetsmiljön i decennier och så här illa som det är nu, det har det aldrig varit förut, säger Britta Lejon, ordförande på fackförbundet ST i en intervju med SVT.

Enligt fackförbundet säger 45 procent av skyddsombuden på ST-arbetsplatser att de anställda har varit utsatta för trakasserier, hot eller våld under de senaste året.

Mer än hälften säger att detta påverkar deras tjänsteutövning.

Statistiken visar också att Kronofogdemyndigheten, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassans tjänstemän är särskilt utsatta för självmordshot från sina klienter.

Antalet självmordhot hos Kronofogden var i fjol 277 stycken. De fyra föregående åren har antalet legat en bit under 200 stycken.

Åsa Carlström är inspektör på Kronofogden och jobbar bland annat med att vräka människor som inte betalat sin hyra. Hon säger till SVT att hon får höra självmordshot två gånger i månaden och därför har blivit "härdad".

Vissa händelser är dock svårare än andra att släppa.

Åsa Carlström berättar om hur hon öppnar sovrumsdörren hos en man som ska avhysas.

– När jag öppnar ser jag en man som ligger i en blodpöl med halsen full av blod och han ligger blickstilla. Han är död, säger jag bara.

– Då rycker mannen plötsligt upp handen och han har en kniv och skriker ”försvinn”. 

 

Foto Fredrik Sandberg/TT

 


 

 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt