Skip to content

DO synar småföretagens jämställdhetsarbete - "handlar om 1,3 miljoner anställda"

Agneta Broberg, DO

Diskrimineringsombudsmannen inleder en granskning av hur 200 mindre företag arbetar med jämställdhetsplaner.

 

Cirka 1,3 miljoner människor i Sverige arbetar för arbetsgivare med färre än 50 anställda. DO ska nu granska hur dessa arbetsgivare arbetar med jämställdhet.

Trots att diskrimineringslagen kräver att alla arbetsgivare arbetar med aktiva åtgärder för lika rättigheter och mot trakasserier visade en granskning som DO gjorde 2013 att endast ett av 40 granskade företag bedrev ett godkänt arbete.

- Nära var tredje anställd i Sverige arbetar i småföretag och därför har företagens insatser betydelse, säger diskrimineringsombudsmanmem Agneta Broberg.

- Det är många människors arbetsliv som påverkas av om dessa små arbetsgivare faktiskt har ett aktivt arbete för att skapa lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen.

I Sverige finns cirka 291 000 företag företag med färre än 50 anställda. Dessa utgör över 25 procent av alla företag. DO kommer nu att granska 200 slumpvist utvalda som har mellan 25 och 49 anställda.

- Vi vet att många små arbetsgivare inte har de resurser som stora företag har, men tillsammans kan de göra stor skillnad i arbetet för lika rättigheter och möjligheter och mot trakasserier i samhället, säger Agneta Broberg.

 

Foto: TT

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt