Skip to content

Arbetsförmedlingen vägrar lämna ut uppgifter om de 73 miljarderna - hänvisar till lagen

Clas Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har anklagats för att hemligstämpla handlingar om vilka företag som tar emot bidrag för subventionerade anställningar. Men myndigheten menar att det är sekretess-lagstiftningen som står i vägen för att man ska kunna lämna ut uppgifterna.

 

Enligt Dagens Nyheter handlar det om mer än 73 miljarder kronor i statligt stöd som betalats ut till privata aktörer under de ­senaste fem åren i anställningsstöd.

Vilka företag som får pengarna är dock inte offentligt - trots att det rör sig om skattepengar.

Arbetsförmedlingen menar att de är förhindrade att lämna ut information om vilka arbetsgivare som får bidrag, eftersom uppgifterna skyddas av offentlighet- och sekretesslagstiftningen.

Clas Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen:

- Vi kan inte som myndighet bryta mot lagen. Men det finns naturligtvis en intressekonflikt mellan å ena sidan företagens behov av skydd och å andra sidan det legitima allmänna intresset över att få insyn i offentlig användning av skattemedel. Jag utgår från att de som stiftat lagen har vägt dessa saker på guldvåg.

Arbetsförmedlingen skriver att myndigheten följer upp effekterna av subventionerade anställningar både övergripande och på individnivå.

Förra våren slog dock en statlig utredning fast att Arbetsförmedlingens kontroller var undermåliga. Enligt regeringens utredare innebar detta en risk för att vissa grupper av arbetsgivare systematiskt utnyttjade de statliga stöden.

Både fackförbund och arbetsgivarorganisationer har också uppmärksammat att bolag inom bland annat restaurangbranschen, städbranschen, handeln och delar av äldreomsorgen ser anställningsbidragen som ett sätt att finansiera sin verksamhet.

Det handlar alltså dels om arbetsgivare som endast anställer om de får någon form av anställningsstöd och som sedan avslutar anställningen när stödet upphör.

Problemen rör dock även oseriösa arbetsgivare som inte betalar överenskommen lön eller som till exempel struntar i att bekosta en försäkring som täcker skador på jobbet.

 

Foto: Bertil Ericson / TT

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt