Skip to content

Facebook lämnar ut mest information till polisen - omedelbart och utan domstolsbeslut

Polisen begär i allt större omfattning att få ut information från sociala medier. Men det är stor skillnad på hur sajterna hanterar polisens förfrågningar.  

 

Uppgifterna kommer från en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort.

Facebook utmärker sig som den sajt där polisen har lättast att få ut information till brottsutredningar. Företaget lämnar ut personuppgifter och IP-adresser i princip omedelbart. Det krävs varken domstolsbeslut eller någon internationell rättshjälpsbegäran. Orsaken är en överenskommelse mellan svenska myndigheter och företaget som träffades år 2013.

Som en konsekvens av detta har polisens förfrågningar till Facebook ökat ordentligt. Första halvan av år 2013 begärde polisen ut information 66 gånger, samma period år följande år låg motsvarande siffra på 334.

En liknande överenskommelse som den med Facebook finns mellan Microsoft och polisen - också här har alltså polisen lätt att få ut information.

Google är mer restriktiva. Enligt tidningen säger företaget nej till polisen i sju av tio fall. Samtidigt är det svårt för polisen att få ut information även om företaget säger ja.

När Google lämnar ut IP-adressen bakom ett konto kan operatörerna, som sitter på information om IP-adressens användare, redan ha hunnit radera informationen. Svårigheterna har gett avtryck i antalet förfrågningar från polisen som första halvåret 2014 var 94 stycken. 

 

Foto: Berit Roald/TT

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt