Skip to content

"Viktigt stötta juridikstudenter från icke-akademisk bakgrund" - Årets Student om sin egen bakgrund

Vanja Eriksson

"Årets student" vid Uppsala universitet - Anders Wall-stipendiaten och juridikstudenten Vanja Eriksson - vill göra juristprogrammet mer tillgängligt genom ett program som stöttar studenter på första terminen. "Man kan antingen gräma sig över saker eller vända dem till sin fördel", säger hon i en intervju med tidningen Ergo.

 

Vanja Eriksson fick stipendiet på 100 000 kronor tack vare sina goda insatser på Uppsala universitet och några av stiftelsens kriterier är till exempel att ha deltagit i kår- och/eller nationsliv och gjort särskilda insatser till stöd för andra studenter.

Hon sökte till juristprogrammet i Uppsala universitet av strategiska skäl eftersom hon hamnade precis i glappet i och med de så kallade meritpoängen från gymnasiet. Vårterminen 2010 var förmodligen sista året som hon skulle kunna komma in på betygen.

I hennes familj var det ingen självklarhet att överhuvudtaget börja studera – väldigt få i hennes släkt har erfarenhet av akademiska studier. Hon är därför medveten om att ens bakgrund kan göra skillnad – men hon låter inte det stå i vägen.

- Man kan antingen gräma sig över saker eller vända dem till sin fördel. Jag ser det som att jag kan connecta med väldigt olika typer av personer och förstå deras bakgrund. Och så har jag ett annat driv i och med att jag inte har samma fallskärm som många andra personer.

Jurist- samt läkar- och psykologprogrammen ligger i topp när det gäller så kallad social snedrekrytering. Undersökningar visar att en stor majoritet av dem som både söker och antas till dessa utbildningar har högutbildade föräldrar. Undersökningar visar också att studenter från studieovana hem betydligt oftare hoppar av sina utbildningar, skriver tidningen Ergo.

För att motverka detta mönster var Vanja Eriksson med och startade ”Uppstartsprogrammet” som innebär att äldre studenter stödjer nya studenter.

- Detta gör att fler kan vara kvar på programmet, och att de mår lite bättre, hoppas jag.

En annan viktig fråga för Vanja Eriksson är att alla ska ha samma möjligheter oavsett kön eller ursprung. Av egen erfarenhet har hon sett att det krävs stöd utifrån och hon vill därför ge fler personer en chans att klara av universitetslivet:

- Om det går bra för en är det självklart att man ska, vad är det man säger, skicka ner hissen igen.

Vanja Eriksson har också varit engagerad i Juridiska Föreningen. Vid sidan av sina studier har hon dessutom arbetat som redaktör och bidragit till att bygga upp Dagens Juridiks systerportal Allt om juridik, med syfte att göra juridiken mer tillgänglig för allmänheten.

 

 

 

 

  • Petter Danckwardt

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt