Skip to content

Rättegång mot Kriminalvårdschefer efter mord på häktesvakt

Igår inleddes rättegången mot tre chefer vid Kriminalvården. De tre står åtalade för grovt vållande till annans död efter att en häktesvakt i oktober 2011 mördades av en intagen på häktet i Huddinge.

 

I början av oktober 2011 mördades en 24-årig kvinna som arbetade som kriminalvårdare vid häktet i Huddinge av en 28-årig intagen på häktet.

Kriminalvårdaren hade som uppgift att ledsaga de intagnas promenader. Hon kom att vara ensam med den intagne mannen, vilket var emot reglerna. Dessutom var hon tvungen att vända ryggen mot mannen för att öppna en dörr och hon blev då övermannad.

Mannen, som tidigare dömts till sex års fängelse för mordförsök, dömdes 2012 till livstids fängelse för mord, försök till mord och en rad andra brott.

Nu ställs tre tidigare chefer vid häktet – kriminalvårdschefen, chefen för avdelningen bevakningscentralen och chefen för avdelningen restriktion – inför rätta för arbetsmiljöbrott. Enligt åtalet har cheferna "uppsåtligen eller av oaktsamhet” åsidosatt arbetsmiljölagen och misslyckats med att göra tillräckligt för att förhindra det inträffade, uppger Sveriges Radio.

De tre anklagas för att ha försummat att göra fortlöpande riskbedömningar. De borde också ha etablerat rutiner och sett till att förhållandena var sådana att kriminalvårdaren aldrig behövt vända ryggen mot 28-åringen.

Enligt åtalet hade kriminalvårdaren inte heller fått information om att 28-åringen bedömdes som farlig, vilket innebar att hon inte borde ha varit ensam med honom.

- Det som inträffade var en fruktansvärd händelse som vi alltid kommer att bära med oss, säger Hanna Jarl Källberg, chef för den nationella avdelningen för häkte och anstalt.

Kriminalvården uppger att myndigheten efter händelsen har vidtagit en rad åtgärder för att förebygga risker och incidenter.

De tre cheferna arbetar fortfarande inom Kriminalvården, men ingen av dem är längre anställd vid häktet i Huddinge.

 

Foto: TT

 

 


  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt