Skip to content

Juridikdocent prisas för sina insatser för mänskliga rättigheter

Rebecca Thorburn Stern, docent i folkrätt vid Juridicum vid Uppsala universitet och Abdulbaghi Ahmad, docent vid institutionen för neurovetenskap, har utsetts till årets Martin H:son Holmdahl-stipendiater för viktiga insatser för flyktingars och barns rättigheter.

 

Uppsala universitet skriver att Rebecca Thorburn Stern påvisat de rättigheter som tillkommer barn, flyktingar och migranter inom EU. Hennes publikationer har främst behandlat asyl- och migrationsrätt och hon är utsedd till ledamot av Migrationsverkets etiska råd av regeringen.

Rebecca Thorburn Stern är också koordinator för projektet Lund/Uppsala Migration Law Network, som är ett samarbete mellan Uppsalas och Lunds juridiska fakulteter som syftar till att lyfta och utveckla migrationsrätten i Sverige.

Hon delar stipendiet med docent Abdulbaghi Ahmad vid institutionen för neurovetenskap som har arbetat med barns och särskilt flyktingbarns mentala hälsa i Sverige, Irak, Turkiet och Gaza. Hans forskning handlar bland annat om hur psykisk sjuklighet utvecklas hos barn som upplevt, bevittnat eller konfronterats med våld och kränkningar.

Båda stipendiaterna har uppdrag för organisationer och myndigheter för humanitet och mänskliga rättigheter och har gjort insatser långt utöver vad som kan förväntas inom ramen för deras respektive tjänster, skriver universitetet.

Martin H:son Holmdahl-stipendiet är Uppsala universitets främsta utmärkelse för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter och tilldelas en anställd inom universitetet, en grupp av sådana anställda, en student, eller en grupp av studenter, som har gjort insatser för att främja mänskliga fri- och rättigheter.

Stipendiet delas ut av rektor Eva Åkesson vid universitetets vinterpromotion som äger rum den 30 januari 2015.

 

Foto: Uppsala universitet

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt