Skip to content

Säpo kontrollerar hundratals nyanställda i regeringskansliet - och i vissa fall deras anhöriga

Säkerhetspolisen ska kontrollera hundratals nyanställda tjänstemän i regeringskansliet. I vissa fall kan kontrollerna också komma att omfatta deras anhöriga - beroende på vilken nivå av säkerhetsklassning det handlar om. Det rapporterar Expressen.

 

En narkotikadömd MP-tjänsteman får arbeta kvar i regeringskansliet medan en annan MP-tjänsteman, som har tolv betalningsanmärkningar, får sluta efter att en registerkontroll gjorts av Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen genomför nu kontroller och särskilda personutredningar av hundratals nyanställda i regeringskansliet, skriver tidningen.

De som granskas finns, enligt Säpos pressekreterare Fredrik Milder, i en av tre säkerhetsklasser.

I säkerhetsklass ett och två återfinns de regeringsanställda som får ta del av uppgifter som är av synnerlig betydelse för rikets säkerhet, skriver tidningen. Och i säkerhetsklass tre återfinns de som ibland kan få ta del av sekretessbelagda uppgifter som har betydelse för rikets säkerhet.

- Vi genomför registerkontroller efter ansökan från myndigheter. Men det är den anställande myndigheten som sedan avgör, säger Fredrik Milder till tidningen.

De särskilda personutredningar som görs innebär i vissa fall att även de regeringsanställdas närmaste också kontrolleras.

- Det kan handla om make, maka eller sambo, säger Fredrik Milder till tidningen. 

 

Foto: Janerik Henriksson / TT 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt