Skip to content

Rikskriminalen har kontaktlänk till Facebook - "endast i ett fåtal fall ha vi inte fått ut uppgifter"

En kontaktlänk har upprättats mellan Riks-kriminalen och Facebook som ska förenkla polisutredningar kring brott som begås på nätet. Sedan länken upprättades har drygt femhundra ärenden hanterats.


Främst gäller brottsligheten sådant som brukar betecknas som "näthat", skriver polisen på sin hemsida.

- Näthat är inget brott i sig men omfattas av exempelvis ofredande, olaga hot och sexuella ofredanden. Men det ställs frågor i alla typer av brottsutredningar, från ofredanden till mord, säger Anders Ahlqvist på Rikskriminalpolisens IT-brottssektion till Polisen.se.

Han arbetar vid den kontaktlänk som upprättades förra året mellan Rikskriminalen och Facebook. Poliser i hela Sverige hör av sig till kontaktlänken när det gäller brott som brukar betecknas som näthat.

– Poliserna får då utredningsstöd från oss, sedan skickar vi också vidare en förfrågan till Facebook. Då kan vi få fram abonnentuppgifter eller en IP-adress, och därefter är det vanligt polisarbete som gäller för att nå en gärningsman, säger Anders Ahlqvist till Polisen.se.

Hittills har över femhundra fall utretts sedan december förra året. Endast i ett fåtal fall har Facebook inte lämnat ut de uppgifter som polisen begärt, då med hänvisning till amerikansk lagstiftning.

– I princip alla brott som begås idag har kopplingar till IT-brottslighet, så vi inom polisen måste vara med i den utvecklingen för att kunna bekämpa de här brotten, och de som utsätts måste känna att polisen tar detta på allvar, säger Anders Ahlqvist.

Polisen uppger att förundersökningsledare och utredare för närvarande utbildas om IT-brottslighet och att Polishögskolan också ser över polisutbildningen för att undersöka om den kan anpassas bättre till it-relaterad brottslighet. 

 

Foto: Joerg Koch/TT

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt