Skip to content

Svensk professor fick Nordiska Juristpriset ur kungens hand

Stig Strömholm, professor emeritus vid juridiska fakulteten i Uppsala och tidigare rektor vid Uppsala universitet, har tilldelats Nordiska Juristpriset 2014. Prisutdelningen ägde rum vid Nordiska Juristmötet i Oslo.

 

Uppsala universitet rapporterar att Stig Strömholm, tidigare rektor vid universitetet, tilldelats Nordiska Juristpriset. 

Priset utdelas vart tredje år sedan 1981 i samband med att de nordiska juristmötena äger rum i någon av de nordiska huvudstäderna. Enligt stadgarna ska priset tilldelas nordiska jurister för ett särskilt framstående praktiskt eller teoretiskt rättsvetenskapligt författarskap.

Pristagare utses av Institutet för Rättsvetenskaplig Forskning, grundat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Prissumman är en miljon kronor.

I år tilldelades priset alltså Stig Strömholm, professor emeritus i civilrätt med internationell privaträtt vid Juridiska fakulteten i Uppsala. Priset delades ut av Kung Harald V under invigningen av Nordiska Juristmötet i Oslo. 

Stig Strömholm var prorektor vid Uppsala universitet mellan åren 1978 och 1989 och därefter universitetets rektor till och med 1997. Han innehar ett flertal hedersdoktorat och är bland annat ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, tidigare preses och numera arbetande ledamot vid Kungliga Vitterhetsakademien. Han har också författat ett stort antal både juridiska skrifter och skönlitteratur.

 

Foto: Uppsala Universitet

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt