Skip to content

Efter segern i HD ger de sig ut på juridisk turné i Sverige - ”Fri-och rättigheter på väg!”

Blake Petterssons seger i Högsta domstolen mot staten gör att hans ombud på Centrum för rättvisa idag ger sig ut på turné i Sverige - för att missionera om konstitutionella och mänskliga rättigheter.

 

- Vi reser Sverige runt för att berätta om vår verksamhet och för att komma i kontakt med nya klienter och fall. Framförallt vill vi sprida kunskap om Blake Pettersson-domen. Turnén är ett led i vårt uppdrag att värna och skydda individers fri- och rättigheter, säger Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa.

Turnén pågår under en vecka då de kommer att färdas i sin minibuss med texten ”Fri-och rättigheter på väg!”

 Centrum för rättvisa kommer att besöka Norrköping, Lund, Malmö, Helsingborg, Halmstad, Göteborg, Örebro, Uppsala, Umeå och slutligen Stockholm.

- Under turnén kommer vi att träffa klienter, studenter, alumner och andra intresserade personer genom besök på universiteten, ”pop up-kontor” på torgen samt grillkvällar med studentföreningar och alumner.

- Vi kommer att besöka samtliga städer där juristprogrammet ges och stå med bokbord och hålla lunchseminarium. Seminarierna kommer främst att handla om Blake Pettersson-domen.

Blake Petterson var under fyra och ett halvt år av med sitt svenska medborgarskap eftersom det vid ett faderskapstest visade sig att hans svenske "pappa" i själva verket inte var han biologiska pappa. Hans mamma var brittisk medborgare. Beslutet fattades av Skatteverket.

Blake Pettersson var dock uppväxt i Sverige och vände sig till dåvarande länsrätten som fastställde Skatteverkets beslut. Kammarrätten gick på samma linje men i dåvarande Regeringsrätten - nuvarande Högsta förvaltningsdomstolen - blev det ändring.

Regeringsrätten slog fast att detta stod i strid med svensk grundlag och Blake Pettersson fick därför tillbaka sitt medborgarskap.

Med hjälp av juristerna på stiftelsen Centrum för rättvisa drev han sedan en process mot staten för att få skadestånd.

Justitiekanslern motsatte sig detta och Blake Pettersson förlorade i både tingsrätten och hovrätten - som båda ansåg att staten inte kunde vara skadeståndskyldig för brott mot den svenska grundlagen, regeringsformen.

Blake Pettersson vann dock nyligen målet i Högsta domstolen som slog fast att han skulle få 100 000 kronor i skadestånd.

Centrum för rättvisas turnéschema kan läsas här. 

 

 

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt