Skip to content

Doktorsavhandling om prostituerades "fackföreningar" på nätet - kallar sig för "fucket"

I en doktorsavhandling från Linnéuniversitetet har Gabriella Scaramuzzino studerat hur sexsäljare och sexköpare via forum på Internet driver gemensamma intressen och förhandlar med varandra.

 

Avhandlingen visar exempelvis hur sexsäljare via ett forum på Internet förhandlade med sexköpare och skapade ”kollektiva kontrakt” om vilka regler som skulle gälla när de möttes fysiskt i en strävan efter ökade rättigheter.

- Förtroendet för både socialarbetare och polis var lågt varför många i första hand vände sig till prostitutionsforumen för att få råd och stöd, säger Gabriella Scaramuzzino.

Via nätforumet förmedlade prostituerade kontakter, spred information om farliga kunder och varnade särskilt unga, nya, och oerfarna sexsäljare som hade störst risk att bli lurade, rånade eller utsatta för våld.

Dessa kallade sig för ”fucket” och deras sätt att agera känns enligt avhandlingen igen både från flera utländska fackföreningar för sexarbetare och från brukarorganisationer. Genom forumet utvecklade de ett egenorganiserat frivilligt socialt arbete. 

Samtidigt användes forumet också av sexköpare för att recensera och betygsätta sina möten med prostituerade.

För att få ökade ”rättigheter som konsumenter", uppmanade en grupp sexköpare att bojkotta prostituerade med "falsk marknadsföring" och satte press så att de prostituerade skulle sänka sina priser, förbättra sin service och erbjuda en pengarna-tillbaka-garanti som på andra marknader.

Avhandlingen visar en komplex bild av hur internet skapar nya förutsättningar för makt och inflytande på prostitutionsområdet och hur det sociala arbetet står inför en utmaning att hitta sin roll.

Gabriella Scaramuzzino har en bakgrund inom RFSU och som socialsekreterare på prostitutionsenheten i Malmö där hon har kartlagt sexhandeln på internet och arbetat med personer som ville sluta eller minska köpa sexuella tjänster.

Vid sidan av avhandlingen forskar och undervisar hon vid Linnéuniversitetet. 

 

 

Foto: TT

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt