Skip to content

Nationellt bedrägericenter invigt - Bengt Svenson: ”höga förväntningar på den här kraftsamlingen”

Rikspolischefen Bengt Svenson
Rikspolischefen Bengt Svenson

På tio år har antalet anmälda bedrägeribrott i Sverige nästan tredubblats och blivit mer avancerade och därmed svårutredda för polisen. På tisdagen invigdes det nationella bedrägericentret som syftar till att göra brottsbekämpningen mer effektiv och strukturerad.

 

– Nu är det dags att göra något åt det här. Det är en stor utmaning och jag förväntar mig mycket av den här kraftsamlingen, sade rikspolischef Bengt Svenson i sitt invigningstal.

Under 2013 anmäldes 147 000 bedrägeribrott. En av de främsta orsakerna till ökningen är den tekniska utvecklingen som gjort det lättare att begå bedrägeribrott, enligt polisen. 

För att möta den ökade brottsligheten har ett nationellt bedrägericenter skapats och ett flertal bedrägerirotlar i Stockholm slagits ihop. På tisdagen invigdes deras nya gemensamma lokaler.

– Syftet med ett nationellt bedrägericenter och ökad lokal centralisering är dels att förbättra polisens möjligheter att samordna sina resurser för bedrägeribrott som sker över hela landet och som har samband med varandra. Men också för att göra brottsbekämpningen mer effektiv och strukturerad, säger Mats Löfving, länspolismästare i Stockholm/Gotland, i ett pressmeddelande.

 

Foto: TT

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Bedrägerier och inbrottsstölder är exempel på brott, som i praktiken avkriminaliserats av polisen.
Är det någon som tror att denna "satsning" kommer att ge några resultat av betydelse?

Vi är överens, Ernst, och det har vi glädjande nog varit i de senaste debatterna. Om man skall vara positiv så är väl vinsten att man snabbare får stopp på dessa ligor som hittills kunnat dra nytta av bristande samordning och revirtänkande. Samhället har förändrats så totalt, främst genom internet, att omättliga resurser skulle behövas till nätbedrägerier, näthat och hot och barnpornografibrott. Följden har blivit att de synliga poliserna minskar och de synliga brotten minskar.

Jag är tveksam till att man med denna "satsning" ökar uppklarningsprocenten för bedrägeri. Viktigast är att satsa på de brott som drabbar många människor: stölder och misshandel. Här är uppklarningsandelen försumbar. Det verkar som polisfacket är segraren och skattebetalaren förloraren. Politikerna har förfallit till ren populism och justitieministern är totalinkompetent.

Varför inte försöka förebygga i stället föt att beivra? Man skulle kunna göra en översyn av offentlighetsprincipen till att börja med.

Legislation to create a public opinion in the area of one of the people do not want to bargain. Legislation to implement the law in the same manner in which the public and the authorities will try to make the most of the bargain, and misery. But in a democracy, the eaves of the house due to leakage.