Skip to content

Nationellt bedrägericenter invigt - Bengt Svenson: ”höga förväntningar på den här kraftsamlingen”

Rikspolischefen Bengt Svenson
Rikspolischefen Bengt Svenson

På tio år har antalet anmälda bedrägeribrott i Sverige nästan tredubblats och blivit mer avancerade och därmed svårutredda för polisen. På tisdagen invigdes det nationella bedrägericentret som syftar till att göra brottsbekämpningen mer effektiv och strukturerad.

 

– Nu är det dags att göra något åt det här. Det är en stor utmaning och jag förväntar mig mycket av den här kraftsamlingen, sade rikspolischef Bengt Svenson i sitt invigningstal.

Under 2013 anmäldes 147 000 bedrägeribrott. En av de främsta orsakerna till ökningen är den tekniska utvecklingen som gjort det lättare att begå bedrägeribrott, enligt polisen. 

För att möta den ökade brottsligheten har ett nationellt bedrägericenter skapats och ett flertal bedrägerirotlar i Stockholm slagits ihop. På tisdagen invigdes deras nya gemensamma lokaler.

– Syftet med ett nationellt bedrägericenter och ökad lokal centralisering är dels att förbättra polisens möjligheter att samordna sina resurser för bedrägeribrott som sker över hela landet och som har samband med varandra. Men också för att göra brottsbekämpningen mer effektiv och strukturerad, säger Mats Löfving, länspolismästare i Stockholm/Gotland, i ett pressmeddelande.

 

Foto: TT

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt