Skip to content

"Ingen plakatpolitik" - lyssna på Veckans Juridik här

I veckan fick debatten om en så kallad samtyckeslag nytt bränsle efter två friande våldtäktsdomar. Tongångarna har gått heta och frågan är hur detta påverkar domarna, rättstillämpningen, politikerna – och lagstiftningen. Se Veckans Juridik.

I studion finns Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, advokaten Johan Eriksson och justitieutskottets ordförande Morgan Johansson.

I programmet understryker Madeleine Leijonhufvud och att hon inte tänker luta sig tillbaka förrän en samtyckeslagstiftning finns på plats. Hon tycker inte alls att debatten har varit särkskilt ”vildvuxen”.

Johan Eriksson varnar för på de stora påfrestningar som debatten innebär för både parter och domstolar och ger konkreta exempel från rättssalarna.

Morgan Johansson anser inte alls att lagstiftarna i riksdagen, som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg nyligen uttryckte saken, skulle ge efter för ”plakatpolitik” och ”gatans parlament”.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt