Skip to content

Häxprocesser, kvinnlig majoritet bland domarna och PT för brottmål i hovrätten - lyssna på Veckans Juridik

Finns det någonting i dagens rättssamhälle som framtidens domare kommer att betrakta som häxprocesser? Ska vi införa prövningstillstånd för alla brottmål i hovrätterna? Och vad innebär det att kvinnorna nu är i majoritet bland landets domare?

I studion finns Fredrik Wersäll, hovrättspresident för Svea hovrätt, Ida Salomonsson, tf hovrättsassessor i Svea hovrätt och advokaten Gunnar Brolin som också är doktorand i rättshistoria vid Uppsala universitet.

Programmet tar avstamp i Svea hovrätts 400-årsjubileum – att kung Gustav II Adolf den 16 februari 1614 utfärdade fullmakt för Sveriges första överrätt som då var tänkt att vara en "högsta domstol".

Hur har detta påverkat den svenska rättsutvecklingen, vilken roll har hovrätterna egentligen fått idag efter den omdiskuterade rättegångsreformen "En modern rättegång" (EMR) – och hur ser framtiden ut i en värld där en stor del av hovrättsdomarna tid går åt till att titta på video i stället för att möta människor öga mot öga i rättssalen?

Dessutom: Ska vi, som bland annat Fredrik Wersäll vill, införa prövningstillstånd för samtliga brottmål i hovrätterna?

Lyssna på tredje avsnittet av Veckans Juridik som podcast.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt