Skip to content

Veckans Juridik - Johan Munck, Annette Magnusson och Börje Leidhammar diskuterar skiljeförfarande

Andra avsnittet av juristernas eget TV-program, Veckans Juridik, gästas av Högsta domstolens tidigare ordförande Johan Munck, advokaten och professorn Börje Leidhammar och Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstituts generalsekreterare Annette Magnusson.

Regeringen vill vässa reglerna för skiljeförfarandet i Sverige - någonting som har blivit den svenska juridikens stora exportframgång.

Men varför räcker det inte med de allmänna domstolarna för att tillgodose de civilrättsliga behoven? Varför behövs privata, och dessutom slutna, alternativ? Och borde höga domare få "extraknäcka" som skiljemän?

I somras kom Högsta domstolen med sitt uppmärksammade pleniavgörande som visade att Sveriges system med både skattetillägg och åtal för skattebrott var ett brott mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter - och det så kallade "dubbelbestraffningsförbudet", principen om "ne bis in idem".

Resningsmålen rullar på och nyligen aktualiserades frågan om principen inte också borde gälla till exempel rattfyllerister som redan har fått sitt körkort indraget.

Vad tycker gästerna i Veckans Juridik?

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt